Πώς έχουν σχολιάσει οι ξένοι ηγέτες τον Τραμπ

Οι προκλητικές προτάσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τη μετανάστευση, το εμπόριο και άλλα θέματα έχουν προσελκύσει την προσοχή, αλλά και φραστικές επιθέσεις —καθώς και εγκώμια— πολύ πέραν των ακτών των ΗΠΑ. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Ρωσία

Ο Trump και ο ρώσος πρόεδρος Putin έχουν επανειλημμένα αλληλοεπαινεθεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Putin περιέγραψε τον νεοϋορκέζο επιχειρηματία ως «έναν πολύ λαμπρό άνδρα,

πολύ ταλαντούχο». Τον Trump, ο οποίος εγκωμίασε κι αυτός με τη σειρά του τον Putin, μίλησε καλά για τον ρώσο ηγέτη και τον Σεπτέμβριο, λέγοντας σ' ένα τηλεοπτικό φόρουμ με την υποψήφια των Δημοκρατικών H. Clinton πως ο Putin είναι καλύτερος ηγέτης απ' ό,τι ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Obama.

Μεξικό

Κάποιες από τις εντονότερες επικρίσεις εναντίον του Trump από το εξωτερικό ήρθαν από μεξικανούς αξιωματούχους εξαιτίας των φραστικών επιθέσεών του εναντίον των παράτυπων μεξικανών μεταναστών και της υπόσχεσής του να ανεγείρει ένα τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και να βάλει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερσή του. Έπειτα από συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού ανάμεσα στον Trump και τον Enrique Peña Nieto, ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι πολιτικές θέσεις του Αμερικανού «θα μπορούσαν να σημάνουν μια τεράστια απειλή για το Μεξικό και δεν πρόκειται να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνω τίποτε». Νωρίτερα φέτος συνέκρινε τον Trump με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Κίνα

Τον Απρίλιο, ο κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιουέι αποκάλεσε τον Trump «παράλογο» εξαιτίας της πρότασης του υποψηφίου να αυξηθούν μέχρι και 45% οι δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. «Αν το κάνει, θα παραβιάσει τους κανονισμούς που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», τόνισε ο Λου σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Βρετανία

Τον Μάιο, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την αρχική πρόταση του Trump να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, ο Cameron είχε αποκαλέσει τον Trump, εν δυνάμει ηγέτη της στενότερης συμμάχου της Βρετανίας, «διχαστικό, βλάκα και άδικο» επειδή ζήτησε την απαγόρευση.

Ο Nigel Farage, ο πολιτικός που ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Trump τον Αύγουστο, εμφανιζόμενος με τον υποψήφιο σε συγκέντρωση στο Τζάκσον του Μισισίπι. Ο Farage λέει πως ο Trump αντιπροσωπεύει στις ΗΠΑ το ίδιο είδος κινήματος κατά του κατεστημένου με αυτό που οργάνωσε ο Farage στη Βρετανία. Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, ο Sadiq Khan, δήλωσε τον Μάιο πως ο Trump «είναι αδαής όσον αφορά το Ισλάμ», αναφερόμενος στην αρχική πρόταση του Trump να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Khan εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Clinton.
AdTech Ad

Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε τον Αύγουστο ότι μια νίκη του Τραμπ θα καθιστούσε πιο συντηρητική την πολιτική σ' όλο τον κόσμο και ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας κάνει τους ανθρώπους «να αισθάνονται ναυτία». Μια νίκη του Trump θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, τόνισε ο Hollande.

Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Michael Roth δήλωσε τον Αύγουστο ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός του Trump πως η προσφυγική πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε η καγκελάριος Angela Merkel είχε αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας. Ο Roth υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να διορθώνονται προεκλογικές δηλώσεις σε άλλες χώρες που είναι βασισμένες σε «φόβους, ψέματα και μισές αλήθειες», δεδομένης της σημασίας που έχουν οι αμερικανικές εκλογές για ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier επέκρινε το πολιτικό πρόγραμμα του Trump με τίτλο «Πρώτα η Αμερική» που είχε παρουσιάσει ο υποψήφιος σε ομιλία του. Ο Steinmeier δήλωσε πως η παγκόσμια ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να εξασφαλισθεί μονομερώς και πως οι διεθνείς συγκρούσεις μπορούν σήμερα να λύνονται μόνο αν χώρες βαρέων βαρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία και άλλες, ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ιαπωνία

Η στάση «Πρώτα η Αμερική» —στο πλαίσιο της οποίας ο Trump εμφάνισε τη σύμμαχο των ΗΠΑ Ιαπωνία ως... τζαμπατζή της ασφάλειας— δέχθηκε επίσης τον Μάιο τα συγκαλυμμένα πυρά του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ Κενιτσίρο Σασάε. Χωρίς να κατονομάσει τον Trump, ο Σασάε δήλωσε πως δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να υιοθετούν τον απομονωτισμό. «Θέλω να δω τις ΗΠΑ ισχυρές και με ισχυρή σθεναρή θέση, όχι να σκέφτονται πραγματικά μόνο τις ΗΠΑ», δήλωσε.

ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο κόσμος θα βρεθει σε κίνδυνο, αν γίνει πρόεδρος ο Trump . Επικαλέσθηκε τις απόψεις του Trump για τις ευάλωτες κοινότητες, των μειονοτήτων περιλαμβανομένων, και χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις δηλώσεις του ότι θα εγκρίνει τη χρήση βασανιστηρίων κατά την ανάκριση υπόπτων, κάτι που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα