Πολωνία: Νομοσχέδιο για την «δίκαιη μετατροπή» σε ζλότι των δανείων σε ξένα νομίσματα κατέθεσε η κυβέρνηση

Η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε ένα σχέδιο νόμου την Παρασκευή, αναλύοντας πως θα μετατραπούν τα στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 42 δισ. δολαρίων, σε ζλότι. Όπως ήταν και αναμενόμενο, οι μετοχές των πολωνικών τραπεζών επέδειξαν μεγάλη πτώση.

Το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει τώρα να αξιολογηθεί από την τραπεζική ρυθμιστική αρχή πριν σταλεί στο κοινοβούλιο προβλέπει πως οι τράπεζες

θα πρέπει να δεχτούν την αποπληρωμή των δανείων σε μία "δίκαιη" συναλλαγματική ισοτιμία εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν σε ένα κοινό ποσοστό, σύμφωνα με τον Maciej Lopinski, σύμβουλο του Προέδρου της χώρας Andrej Duda. To κόστος αυτού του προγράμματος θα υπολογιστεί από την ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με τον Lopinski.

τράπεζες επέδειξαν πτώση, με την μεγαλύτερη πολωνική τράπεζα PKO Bank Polski να βρίσκεται στο -1,5%, και τη δεύτερη μεγαλύτερη Bank Pekao στο -1,1%. Η Commerzbank βρέθηκε να γλιστρά κατά 1% και η Bank Zachodni WBK κατά 1,9%. Ο δείκτης WIG20 μειώθηκε κατά 0,7%.

Η Πολωνία ακολουθεί άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προχώρησαν στην μετατροπή στεγαστικών δανείων σε ξένα συναλλάγματα, συμπεριλαμβανόμενου και του ελβετικού φράγκου, πριν από την κρίση του 2008. Επιτρέποντας σε πολλούς δανειολήπτες να επωφελούνται των χαμηλών επιτοκίων, τα δάνεια τους εξέθεταν σε νομισματικές διακυμάνσεις, κάτι που οδήγησε στην αστάθεια του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή της Πολωνίας.

Η "δίκαιη" συναλλαγματική ισοτιμία θα τεθεί συγκεκριμένα για κάθε τράπεζα, βασιζόμενη σε μία ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα. Θα υπολογιστεί συγκρίνοντας το κόστος των δανείων σε ζλότι σε σχέση με αυτών που ελήφθησαν σε ξένο συνάλλαγμα, και θα προσπαθήσει να τα ισοτιμήσει, σύμφωνα με τον Lopinski. Ο δανειολήπτης θα μπορεί επίσης να δώσει τα ακίνητα ως εγγύηση για το δάνειο σε τράπεζα έτσι ώστε να ακυρώσει το στεγαστικό δάνειο χωρίς περαιτέρω κόστη.

Το πρόβλημα με τους δανειολήπτες ξένων συναλλαγμάτων στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφού η Ελβετία έβαλε πλαφόν στο νόμισμά της εδώ και 1 έτος. Το ζλότι τώρα πια αξίζει τα μισά από όσα άξιζε το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα