Gazprom: Μικρότερες οι ζημιές στο γ΄ τρίμηνο του 2015 λόγω του αδύναμου ρουβλιού

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε για το γ΄τρίμηνο του 2015 απώλειες μικρότερες από το αναμενόμενο, καθώς η αύξηση των πωλήσεων και το χαμηλότερο κόστος εξισορρόπησε τις ζημιές σε ξένο νόμισμα.

Αναλυτικότερα, η Gazprom ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 2 δισ. ρουβλίων (26,1 εκατ. δολάριων) σε σχέση με τα κέρδη των 105,7 δισ. ρουβλίων πριν από ένα χρόνο.

Τα EBITDA αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση, στα 491 δισ. ρούβλια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις

κατά 7%.

Η υποχώρηση του νομίσματος της Ρωσίας υποστήριξε τα έσοδα (σε ρούβλι) της Gazprom, βοηθώντας την να αντισταθμίσει τις τιμές εξαγωγών που διαμορφώθηκαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Επίσης, οι τιμές του φυσικού αερίου συνδέονται με την τιμή του αργού ο οποίος έχει υποχωρήσει εν μέσω της μειωμένης ζήτησης και της άφθονης προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχουν επιδράσει αρνητικά στην απόδοση της ρωσικής οικονομίας και στην αξία του ρουβλίου. Το δολάριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 80% σε αξία έναντι του ρουβλίου από τα τέλη του Σεπτέμβρη του περασμένου έτους και του προηγούμενου έτους.

Η Gazprom, δήλωσε ότι ο όγκος των πωλήσεών της στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2% για τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους στα 125,3 δισ. κυβικά μέτρα, οδηγώντας τα έσοδα για την περίοδο 17% υψηλότερα λόγω της υψηλότερης τιμής του ρουβλίου.

Ο όγκος των πωλήσεων στη Ρωσία, ωστόσο, μειώθηκε κατά 5% στα 150,6 δισ. κυβικά μέτρα , αφού η Gazprom αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλους εγχώριους παραγωγούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα