Πιέζει ο Ντάισελμπλουμ για το ευρω-ταμείο των 3 δισ. για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φθάσει γρήγορα σε μια οριστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου τριών δισ. ευρώ προκειμένου η Τουρκία να βοηθηθεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρόκειται να εστιάσω στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το ταμείο και να έχουμε μια συμφωνία για τα τρία δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους πριν από μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σημειώνεται

ότι η χορήγηση τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως η Ιταλία εμποδίζει μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως θα ακούσει τι έχει να πει για το θέμα αυτό ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Στο μεταξύ, με χθεσινές του δηλώσεις ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα από 3 δισ. στην Τουρκία, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε αυτές τις προσδοκίες.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ νόημα να μιλάμε για περισσότερα χρήματα. Ας δημιουργήσουμε πρώτα το ταμείο των τριών δισεκατομμυρίων», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, από τις κύριες χώρες διέλευσης των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ, καθώς συνορεύει με τη Συρία, φιλοξενεί τώρα περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα