Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ηλεκτροκίνηση

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβάλλει νέες κυρώσεις με στόχο τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική παράπλευρη ζημία στην αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών αυτοκινήτων και προμηθευτών ανταλλακτικών σε ΗΠΑ, την Ευρώπη και Ασία.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο πολλών βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου και του νικελίου, που χρησιμοποιούνται

στην κατασκευή αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.

Φιλοξενεί επίσης μια μεγάλη παραγωγική βάση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από εργοστάσια που ανήκουν σε ξένους κατασκευαστές ή συνεργάζονται με ρώσικες μονάδες παραγωγής όπως η Stellantis, η Volkswagen, η Renault, η BMW και η Toyota.

Με τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται σε οχήματα ρωσικής κατασκευής να προέρχονται από το εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – αυτά τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν να λειτουργούν όσο επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων ωστόσο μπορεί να πλήξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής νικελίου στον κόσμο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και παρέχει το 40% του παλλαδίου που χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε όλα τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο και diesel.

Εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ανταποδώσει στη Δύση διακόπτοντας τις προμήθειες παλλαδίου, «οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έπρεπε να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κατασκευάσουν οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Sam Abuelsamid, κύριος αναλυτής στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto

Keywords
Τυχαία Θέματα