Η Meng είναι όμηρος της διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, λέει η Huawei μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei "δεν πρέπει να είναι όμηρος" στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, δήλωσε ο δικηγόρος της την Τρίτη, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ποινικές κατηγορίες εναντίον της και της κινεζικής εταιρείας λίγες ημέρες πριν από τις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη

στην Huawei Technologies Co Ltd και την επικεφαλής της οικονομικής της υπηρεσίας για συνωμοσία με σκοπό να παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, μέσω μιας θυγατρικής που προσπάθησε να κρύψει, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ξεχωριστή υπόθεση, το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα για κλοπή της ρομποτικής τεχνολογίας από την T-Mobile US Inc. Η Huawei είπε ότι οι εταιρείες διευθέτησαν τη διαφωνία τους το 2017.

Ο δικηγόρος της, Reid Weingarten, συνεργάτης στην Steptoe & Johnson, επεσήμανε τις "πολύπλοκες" σχέσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ.

"Η πελάτης μας, Sabrina Meng, δεν πρέπει να είναι πιόνι ή όμηρος σε αυτή τη σχέση. Η κ. Meng είναι μια ηθική και αξιότιμη επιχειρηματίας που ποτέ δεν έχει περάσει ένα δευτερόλεπτο της ζωής της σχεδιάζοντας να παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών κυρώσεων", συμπλήρωσε.

Η Huawei είπε ότι προσπάθησε να συζητήσει τις κατηγορίες με τις αρχές των ΗΠΑ "αλλά το αίτημα απορρίφθηκε χωρίς εξηγήσεις".

Ανέφερε ότι "αρνείται ότι η θυγατρική της έχει διαπράξει οποιαδήποτε από τις φερόμενες παραβιάσεις" και "δεν έχει επίγνωση οποιασδήποτε ατασθαλίας από την κα Meng".

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης και να τερματίσουν την "παράλογη καταστολή" των κινεζικών εταιρειών. Ο εκπρόσωπος Geng Shuang είπε επίσης ότι η Κίνα είχε στείλει εκπροσώπους τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσημα την αίτησή τους για έκδοση της Meng.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά έχει προθεσμία 30 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος για να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας. Εάν εγκριθεί η έκδοση, η υπόθεση της Meng θα σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της British Columbia για ακρόαση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα