Bloomberg: Kατώτατος μισθός και έξοδος στις αγορές, οι δυο νέες ελληνικές πρωτοβουλίες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να διαταράξει τις σχέσεις του με τους πιστωτές της Ελλάδας, αφού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ελάχιστο μισθό της χώρας κατά 11% και θα τον πάει στα 650 ευρώ το μήνα, μέτρο που θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είδαν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης

της μείωσης του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά οφέλη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, με την απόδοση των πενταετών ομολόγων να μειώνεται την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Η πτώση των αποδόσεων παρουσιάζει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πουλήσει ομόλογα, παρόλο που η έξοδος του προγράμματος διάσωσης της χώρας την άφησε με ένα αποθεματικό ταμειακών ροών («μαξιλάρι») που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

"Τώρα δεν είναι δύσκολο να δοκιμάσουμε τις αγορές με μια μικρή έκδοση", δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α. στην Αθήνα. "Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπό τις σημερινές συνθήκες αγοράς μια απόδοση της τάξης του 3,5% ή και περισσότερο θα προσελκύσει επαρκή ζήτηση για να είναι το deal πετυχημένο".

Keywords
Τυχαία Θέματα