Πετρέλαιο: Οι αγορές «προσγειώνουν» και πάλι τους αισιόδοξους

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τα στοιχήματα υπέρ ενός ράλι τιμών για το μαύρο χρυσό, μετά από μια έκθεση που έδειχνε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. Τα στοιχήματα αυξήθηκαν 7,3 % κι έφθασαν στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο, κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 6 Ιουνίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορικών Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης. Την επόμενη μέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά εντός του τελευταίου τριμήνου και παραμένουν

κοντά στα χαμηλά επίπεδα του έτους.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν να δει η αγορά ήταν ότι τα αποθέματα στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν, ενώ υποτίθεται ότι θα μειώνονταν για εποχιακούς λόγους», δήλωσε τηλεφωνικά η Ταμάρ Έσνερ, αναλυτής ενέργειας της Nasdaq Inc. στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση «δείχνει ότι υπάρχουν μερικοί 'ταύροι' που αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγορά, αλλά φαντάζομαι ότι όταν θα πάρουμε τα στοιχεία CFTC την επόμενη εβδομάδα για να εκτιμήσουμε το ξεπούλημα της Τετάρτης, θα δούμε την εικόνα να αναστρέφεται».

Όλα τα μάτια στράφηκαν σε αυτό που συμβαίνει στην αγορά των Η.Π.Α., αφού η συμφωνία του ΟΠΕΚ για περιορισμό των προμηθειών πετρελαίου απέτυχε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, καθώς δεν περιλάμβανε βαθύτερες περικοπές, πρόσθετες συμμαχικές χώρες για να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική, ή στρατηγική εξόδου. Η έκθεση ότι οι αμερικανικές προμήθειες αργού και των προϊόντων του, αυξήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από το 2008 ήρθε ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης - αφού έφτασαν τα 52 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον περασμένο μήνα - υποχώρησαν σχεδόν στα 45 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και διαπραγματεύθηκαν τη Δευτέρα στα 46,10 δολάρια.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλη αυτή η εικόνα οφείλεται στο σχιστόλιθο. Καθώς οι ερευνητές στο Τέξας οδηγούν την μεγαλύτερη αναζωπύρωση των γεωτρήσεων στις Η.Π.Α., η εμπιστοσύνη στη στρατηγική του ΟΠΕΚ μειώνεται. Ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών Rosneft Oil Co. PJSC, είναι μεταξύ εκείνων που αμφιβάλλουν ότι η συμφωνία στους κόλπους του ΟΠΕΚ για τη μείωση των προμηθειών θα σταθεροποιήσει την αγορά μακροπρόθεσμα, καθώς ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ καλύπτει το έλλειμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα