Κατάρ: Μπορούμε άνετα να υπερασπιστούμε το ριάλ και την οικονομία μας

Η δικτατορία των Αράβων γειτόνων μας δεν θα περάσει, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, Ali Shareef Al Emadi

Την ώρα που φαίνονται στον ορίζοντα κάποια σημάδια διπλωματικής προσέγγισης, με το Κουβέιτ να εκφράζει ελπίδες ότι το Κατάρ και οι γείτονές του θα χαμηλώσουν τους τόνους και τον ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους, ο υπουργός Οικονομικών του μικρού κρατιδίου του Κόλπου κάνει λόγο για προπαγάνδα. Αναφέρεται φυσικά στις αιτιάσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου,

των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν ότι το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, με συνέπεια να σταματήσουν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με αυτό.

Ο Καταριανός ΥΠΟΙΚ, Ali Shareef Al Emadi, μιλώντας στο CNBC, αναφέρει πως οι κατηγορίες πως το Κατάρ έχει υποστηρίξει οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεσμπολάχ και οι μουσουλμανική αδελφότητα, είναι προπαγάνδα.

«Ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις πληροφορίες. Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μια προπαγάνδα κατά του Κατάρ με στόχο να εξασθενήσει η θέση μας και να αναλάβει η διεθνής κοινότητα δράση κατά του Κατάρ», είπε, για να προσθέσει ότι το Κατάρ έχει αρκετή ισχύ ώστε να υπερασπιστεί το νόμισμά και την οικονομία του.

Ο Al Emadi επιχειρεί στην ουσία να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της απομόνωσης στην οποία έχει βρεθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αναφέροντας πως η βουτιά στα περιουσιακά στοιχεία του Κατάρ την περασμένη εβδομάδα ήταν μια «φυσιολογικά αντίδραση» στις κινήσεις των Αράβων γειτόνων της.
«Κάνουμε business as usual και συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί για business», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κρίση που ξέσπασε στο Κατάρ είχε ως αποτέλεσμα τις αναταράξεις στα ομόλογα που προσελκύουν το ενδιαφέρον κι έχουν μεγάλη ρευστότητα, καθώς μειώθηκε η αξιολόγησή τους και αυξήθηκαν τα πονταρίσματα για πτώση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Al Emadi, η κυβέρνηση του Κατάρ δεν χρειάστηκε να επαναγοράσει τα ομόλογά της. «Είμαστε εξαιρετικά άνετοι με τις θέσεις μας, τις επενδύσεις μας και τη ρευστότητα στα ταμεία μας. Θα βεβαιωθούμε ότι είμαστε ακόμα πιο διαφοροποιημένοι από ό,τι ήμαστε στο παρελθόν».

Στο μεταξύ, οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις στην οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Moody's βλέπει πιθανή άνοδο στα κόστη δανεισμού για το Κατάρ. Η πιστωτική ισχύς του θα πληγεί πρώτα από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, ενώ η αύξηση της εκροής ξένων επενδύσεων θα στεγνώσει τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, αναφέρει ο οίκος.

Η S&P υποβάθμισε προ ημερών τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Κατάρ κατά μια βαθμίδα στο ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές, λόγω του φόβου ότι θα επιδεινωθεί η οικονομία του. Παράλληλα, την Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες του Κατάρ είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντέξουν μια ενδεχόμενη απόσυρση όλων των χρημάτων του Περσικού Κόλπου και το 1/4 των υπόλοιπων θέσεων σε ξένο νόμισμα. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, μόνο δύο τράπεζες που δεν κατονομάζονται από την S&P θα πρέπει να καταφύγουν στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών τίτλων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα