Συγκρατούν την πτώση στην Ευρώπη οι δηλώσεις Όσμπορν - Άνοδος για τον ισπανικό IBEX

Οι συνέπειες από το Brexit συνεχίζουν να αποτιμώνται στις αγορές, με την στερλίνα να διευρύνει το sell off σε χαμηλά 31 ετών ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες άνοιξαν στο «κόκκινο» με εξαίρεση την Ιταλία, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματούχοι ετοιμάζονται για ένεση ρευστότητας 4,4 δισ. δολ. στις τράπεζες, αλλά και την Ισπανία, όπου το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν θετικό για τις αγορές.

Παρ' όλα αυτά η πτώση είναι συγκρατημένη, καθώς

τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζ. Όσμπορν, ότι η χώρα έχει σχέδια εκτάκτου ανάγκης και είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, μετριάζουν την αβεβαιότητα του Brexit.

Οι ασιατικές αγορές, διέγραψαν τις πρωινές απώλειες, με εξαίρεση μόνο το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι αρκετά εκτεθειμένο στις βρετανικές μετοχές. Στην Ιαπωνία, το ριμπάουντ ήταν ισχυρό καθώς η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση αποφάσισαν να παρέμβουν για την ομαλοποίηση των αγορών μέσω αγοράς ομολόγων.

Η προοπτική μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας καθώς η Βρετανία και η Ε.Ε. ξεκινούν τις πολύπλοκες διαδικασίες για την αποχώρηση, δημιουργούν νέες αναταραχές στις αγορές.

Η ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» συνεχίζεται, με αποτέλεσμα ο χρυσός, το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα να ενισχύονται.

Ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση 1,12% άνοιξε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Οι ευρωπαϊκές και κυρίως οι βρετανικές τράπεζες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, μετά και τις υποβαθμίσεις των μετοχών τους.

Ο FTSE 100 υποχωρεί υποχωρεί 0,71% στις 6.099 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 0,24% στις 9.531 μονάδες, ο CAC 50 κινείται με πτώση 0,5% στις 4.086 μονάδες, ο ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,78% στις 7.539 μονάδες και ο FTSE MIB ενισχύεται 0,1% στις 15.733 μονάδες.

Ενδεικτικά, η Barclays υποχωρεί 4,26% και η Lloyds κατά 2,6%. Αντίθετα, με κέρδη 2,6% κινείται η HSBC. Σε θετικό έδαφος και οι ισπανικές τράπεζες μετά τις εκλογές, καθώςτο αποτέλεσμα αποτιμάται θετικά από τις αγορές, ενώ και η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,55%. Ο ΙΒΕΧ καταγράφει ράλι 3%.

Ασιατικές αγορές

Οι ασιατικές αγορές διέγραψαν στο κλείσιμο τις απώλειες, κινούμενες σε θετικό έδαφος με εξαίρεση, το Χονγκ Κονγκ.

Οι ιαπωνικές μετοχές κατέγραψαν ριμπάουντ 2% τη Δευτέρα, μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα 475 δισ. γεν.

Οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες δέχτηκαν πιέσεις λόγω του ισχυρού γεν. Η Toyota υποχώρησε κατά 2,63%, η Nissan κατά 3,8%, η Honda κατά 0,63% και η Mazda κατά 10,92%.

Ο αυστραλιανός ASX 200 αντέστρεψε την πορεία του κινούμενος σε θετικός έδαφος μετά τις πρωινές απώλειες. Οι αυστραλιανές τράπεζες κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η ANZ υποχώρησε κατά 0,64%, η Commonwealth Bank of Australia ενισχύθηκε κατά 0,29%, η Westpac κατά 0,5% και η NAB υποχώρησε κατά 0,41%.

Οι μετοχές με έντονη έκθεση στη Βρετανία δέχτηκαν πιέσεις. Στην Αυστραλία, η Henderson Group κατέγραψε «βουτιά» 13,8% και η Clydesdale Bank υποχώρησε κατά 10,5%. Στο Χονγκ Κονγκ η Standard Chartered και η HSBC υποχώρησαν κατά 0,35% και 1,16% αντίστοιχα. Απώλειες 1,8% για την Espirit.

Ο δείκτης μεταβλητότητας έχει ενισχυθεί κατά 49%.

«Οι αγορές θα είναι μάλλον σε αναβρασμό για αρκετές εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει ακόμα κι να γεμίσει το πολιτικό κενό στη Βρετανία» σχολιάζει ο Ray Attrill, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος για την National Australia Bank Ltd.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Εκτός κι αν οι επενδυτές είναι σίγουροι για τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, κανείς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί. Θα είναι μια εβδομάδα γεμάτη μεταβλητότητα και όλοι φοβούνται να αγοράσουν« σχολιάζει ο James Audiss, επικεφαλής σύμβουλος επενδυτικής στην Shaw and Partners.

Νομίσματα

Η στερλίνα υποχώρησε εκ νέου κατά 2% στο 1,3403 έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας την «βουτιά» 8,1% της Παρασκευής. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του δολαρίου έχοντας υποχωρήσει 2,4% την Παρασκευή.

Η νορβηγική κορώνα υποχωρεί κατά 2,8%, με τη διήμερη πτώση να διαμορφώνεται πλέον στο 5%.

Το καναδικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,4% ενώ το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας υποχωρούν τουλάχιστον 0,7%.

Το γεν ενισχύεται 0,3%στο 101,89 έναντι του δολαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τάρο Άσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε να υπάρξουν διάφορα μέτρα για την σταθεροποίηση των αγορών.

Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε κατά 0,2% καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποδυνάμωσε την ισοτιμία κατά 0,9%, η μεγαλύτερη παρέμβαση μετά την υποτίμηση του Αυγούστου.

Εμπορεύματα

Οι traders συσσωρεύτηκαν στα επενδυτικά «καταφύγια» την Παρασκευή, με τον χρυσό να ενισχύεται έως και 5% σε νέο υψηλό δύο ετών και τη απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 19 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ενισχύεται σήμερα 0,7%, οδεύοντας για το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του 2014.

Η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 0,6% στα 47,37 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 4,9% την Παρασκευή.

Ομόλογα

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διευρύνει την πτώση, υποχωρώντας άλλες έξι μονάδες βάσης, στο 1,5%. Η απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς υποχωρεί κατά 1 μονάδες στο -0,205%, ενώ μεταβλητότητα αναμένεται για τα ισπανικά ομόλογα μετά τις ισπανικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα