Ελλάκτωρ: 4.500 εργαζόμενοι για το μετρό του Κατάρ - Έκλεισε η συμφωνία για την Ολυμπία Οδό

της Μαριάννας Τζάννε

Στην Ντόχα απασχολείται πάνω από το 1/3 του προσωπικού του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει ελληνική τεχνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η σύμβαση για την Χρυσή Γραμμή (Gold Line) του μετρό στο Κατάρ, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ που η ελληνική εταιρεία

είναι leader με ποσοστό 32%, μαζί με τις εργολαβίες που εκτελεί ο όμιλος σε 23 χώρες, επιβεβαιώνουν την σαφή στροφή του ομίλου στα έργα του εξωτερικού, δεδομένης της αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας και της στασιμότητας των έργων στην εγχώρια αγορά. Η εικόνα δεν προβλέπεται να μεταβληθεί φέτος και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή "οικογένεια" ενισχύει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου την εικόνα ότι επίκεινται σοβαρές ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην γενική συνέλευση των μετόχων, ο επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, στο έργο του μετρό στην Ντόχα απασχολούνται 4.500 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 200 είναι Έλληνες μηχανικοί, σε σύνολο 13.900 εργαζομένων του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως αναφέρθηκε, έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις σήραγγες μήκους 25 χιλιομέτρων στις οποίες δουλεύουν 6 ΤΒΜ (μετροπόντικες). Ο Άκτωρας έχει αναλάβει και τα ηλεκτρομηχανολογικά του μετρό και ευελπιστεί να αναλάβει και τα αρχιτεκτονικά. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018. Εξελίξεις όμως αναμένονται το επόμενο διάστημα και στις διεκδικήσεις που έχουν ανακύψει σε διάφορα έργα στις χώρες του Αραβικού κόλπου. Μεταξύ αυτών είναι ο βιολογικός καθαρισμός στο Ντουμπάι, όπου η εταιρεία διεκδικεί μέσω διαιτησίας που πρόσφατα εκδικάστηκε 90 εκ. Ευρώ, καθώς επίσης και η αντιδικία που έχει ανακύψει με το υπουργείο δημοσίων έργων στο Κουβέιτ.Το ύψος του ανεκτέλεστου της εταιρείας ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία το 53% είναι στο εξωτερικό με έμφαση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Οι αποζημιώσεις και τα πριμ για την Ολυμπία Οδό

"Τα κλασσικά δημόσια έργα έχουν πεθάνει. Πλέον θα βλέπουμε μόνο συγχρηματοδοτούμενα ή έργα που με την συμμετοχή ιδιωτών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας" τόνισε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ κ. Δημήτρης Κούτρας. Όπως υπογράμμισε, η δεξαμενή έχει στερέψει και ο τεχνικός κόσμος έχει να περιμένει λίγα έργα το προσεχές διάστημα. Μέσα σε αυτά θα είναι το αεροδρόμιο Καστελίου, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας αλλά και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που όπως είπε χαρακτηριστικά θα κουμπώσουν με τα υπόλοιπα έργα του αστικού αυτοκινητοδρόμου, τα έργα μετρό και τα σιδηροδρομικά έργα ως την Πάτρα. Ειδικά για το Καστέλι αναφέρθηκε ότι είναι ένα πολύ "βασανισμένο" έργο, που οι τεχνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Ο λόγος είναι ότι οι ιδιώτες επιδιώκουν αυξημένη συμμετοχή, την ώρα που το δημόσιο στοχεύει σε ενισχυμένο δικό του ποσοστό στην νέα εταιρεία αλλά και οι συστάσεις της Eurostat που δείχνουν το δρόμο για εθνική συμμετοχή κάτω από 33% ώστε το έργο να μην προσμετράται στο δημόσιο χρέος. Μεγάλος όμως είναι και ο κίνδυνος μη εξασφάλισης χρηματοδότησης λόγω της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στον τομέα των παραχωρήσεων εντός των ημερών αναμένεται να κλείσει η συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και κοινοπραξίας, βάσει της οποίας θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα με τις εκκρεμότητες αλλά και την ολοκλήρωση των περισσότερων εργασιών έως τον Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβει ο κατασκευαστής προσδιορίζεται στα 150 εκ. ευρώ από τα οποία τα 45 εκ. είναι πριμ επιτάχυνσης. Ο παραχωρησιούχος προβλέπεται να λάβει αποζημίωση από 60 έως 80 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι αιτούμενες αποζημειώσεις ήταν 337,2 εκ. ευρώ (240 εκ. ευρώ ο κατασκευαστής και 97 εκ. ευρώ ο παραχωρησιούχος).

Τονίζεται πάντως ότι λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί προς τα κάτω η κυκλοφορία και συνεπώς τα έσοδα των παραχωρήσεων που πέρσι εμφάνισαν σαφή βελτίωση από 3% που ήταν η αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό έως 8% στην Γέφυρα.

Για το πόρισμα

Σε ότι αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αναφέρεται σε μεθοδευμένες πρακτικές στα δημόσια έργα και καρτέλ στις κατασκευές, ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι οι τεχνικές εταιρείες, μετά από αίτημα των ξένων κατασκευαστικών ομίλων θα προσέλθουν στην Ολομέλεια της Επιτροπής τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι στις 21 Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Δήλωσε πάντως ότι το πόρισμα έχει μυθοποιηθεί και προέβλεψε ότι θα είναι μια αργή διαδικασία που θα τραβήξει σε χρόνο. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν θα διακινδυνεύσει την βιωσιμότητα των τεχνικών εταιρειών, δηλώνοντας εμφαντικά ότι τα δημόσια έργα είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.

Για ακίνητα και ενέργεια

Στον τομέα των ακινήτων αναφέρθηκε ότι παρά την κρίση στο λιανεμπόριο, το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα, εμφάνισε πέρσι αύξηση του τζίρου κατά 5,2% και αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 6,7%. Την ίδια ώρα συνεχίζεται, η β' φάση της πολεοδόμησης στο ακίνητο της Κάντζας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Στην Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος, μέχρι τέλος του 2015 σε ισχύ ήταν 208 MW ενώ σε στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας είναι άλλα 775MW κυρίως αιολικά. Επιπλέον, η διοίκηση του ομίλου περιμένει να επωφεληθεί από την μείωση της έκθεσης στην λιανική της ΔΕΗ που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που ανοίγει μεγάλες προοπτικές στην ηλεκτροπαραγωγή για τους ιδιώτες.

Keywords
Αναζητήσεις
odo katar
Τυχαία Θέματα