Παραμένει ανοικτό το ασφαλιστικό - Νέο ραντεβού Κατρούγκαλου - θεσμών το Σάββατο

Χωρίς οριστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 ώρες η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ τη σκυτάλη των συζητήσεων πήραν οι υπουργοί κ.κ Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος για θέματα ενέργειας. Η συζήτηση κράτησε περίπου μία ώρα και η αίσθηση είναι ότι τουλάχιστον στο ενεργειακό υπάρχει σύγκλιση για τον ΑΔΜΗΕ ενώ απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών

ΝΟΜΕ.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Απριλίου, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι τονίζουν με κάθε τρόπο ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Γ. Χουλιαράκης.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, μολονότι από την ελληνική πλευρά «διαρρέει» ότι υπουργείο Εργασίας και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, το «αγκάθι» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις παραμένει, καθώς είναι άγνωστο εάν οι πιστωτές θα δεχτούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Και όλα αυτά όταν σε νέα συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ χτύπησε κώδωνα κινδύνου λέγοντας ξεκάθαρα προς την Αθήνα: "Μεταρρυθμίστε το ασφαλιστικό σύστημα πριν καταρρεύσει.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν και ο Γ. Κατρούγκαλος θα "δει" ξανά τους επικεφαλής των θεσμών το Σάββατο.

Τα θέματα που έχουν κλειδώσει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι:

-Η εθνική σύνταξη που διατηρείται στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.

- Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης. Αποκλίσεις υπάρχουν ακόμα στις ενδιάμεσες κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση των συντελεστών ώστε να «θυσιαστούν» οι συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων θα φεύγουν με πολλά χρόνια. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.

-Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας από τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, των τραπεζών (Εθνικής ,Alpha και πρώην ΕΤΒΑ), των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000 εκκρεμείς αιτήσεις).

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσάρτηση των 37 κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και οι δύο παροχές στο εξής θα διέπονται από το ασφαλιστικό δόγμα « ό,τι έχεις δίνεις».

- Δεκτό έγινε από τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, η δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% για τους αγρότες και οι εκπτώσεις μέχρι 50% για την τριετία 2017-2019 για τους αυτοαπασχολούμενους.

- Οι θεσμοί εντείνουν τις πιέσεις και για περικοπή των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει σταδιακά το πολύπλοκο σύστημα επιδοματικής πολιτικής από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Όριο ηλικίας 57 ετών στις συντάξεις χηρείας ζητούν οι δανειστές

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εγείρουν νέα θέματα, όπως αυτό με τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή (και φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλειδώσει τη συμφωνία, θα το αποδεχθεί) οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω.

Οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία έτη, ενώ, σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων, η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα