Ανυποχώρητοι οι δανειστές – Πιέζουν μέχρι τελευταία στιγμή

Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίστε το ασφαλιστικό σύστημα πριν καταρρεύσει - Ντάισελμπλουμ: Στόχος μου είναι να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση - Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε σε μια πολύ «λεπτή» φάση της διαπραγμάτευσης

Κανένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι δανειστές, αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για την Ελλάδα, με μία νέα ομοβροντία δηλώσεων να ξεκαθαρίζει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η κυβέρνηση οφείλει

να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει τον Ιούλιο και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Με τον ελληνικό πονοκέφαλο βρέθηκε αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε σημερινή της συνέντευξη κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις θέσεις του, από τον Ιούλιο όπου υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης έως σήμερα, ούτε σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά ούτε σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Τα καθήκοντα των Ελλήνων και η δουλειά των Ευρωπαίων

«Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό».

Φρόντισε, όμως, να στείλει και το μήνυμά της στους Ευρωπαίους αναφορικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: «Την ίδια ώρα, όμως, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων.».

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν. Είμαστε ξεκάθαροι στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Ευελπιστώ ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία».

«Ανήσυχοι» Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Λίγες ώρες πριν από την κυρία Λαγκάρντ η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο των δηλώσεων τόσο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα σε επιτροπή του ολλανδικού Κοινοβουλίου και αφού εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που διέρρευσε στα Wikileaks, ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένα αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Επίτροπος για Οικονομικά ζητήματα, Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς να αποφύγει να δηλώσει όμως πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει και κενά, αλλά και πως βρισκόμαστε «σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας δύο φορές τη σημασία της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και ολοκληρώνοντας την απάντησή του, λέγοντας πως ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα εδώ και μια εβδομάδα και εργάζονται πάνω στα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τη φορολόγηση του ιδιωτικού εισοδήματος, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως τα ζητήματα αυτά είναι «αρκετά πολύπλοκα», αλλά και πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης». Ο Επίτροπος δήλωσε στη συνέχεια πως νιώθει ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλα ζητήματα και διχογνωμίες να μας αποσπάσουν την προσοχή» τόνισε και συνέχισε, λέγοντας πως «εστιάζουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας και από την αρχή εργαζόμαστε σε λογικές λύσεις».

Για τον Πιέρ Μοσκοβισί στα οικονομικά ζητήματα ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ελεγχθεί, έτσι ώστε να εξεταστούν οι στόχοι του 2015 και βάσει αυτών να εξεταστεί και το αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016 «είναι ρεαλιστικοί ή όχι».

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα