Παναγιωτάκης: Γιατί δεν μας ταιριάζει η πρόταση Μυτιληναίου για το Αμύνταιο

Της Μαριάννας Τζάννε

Δεν προκρίνει την πρόταση Μυτιληναίου η ΔΕΗ για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στο Αμύνταιο αλλά διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία με τους ηλεκτροπαραγωγούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης εταιρείας σε συνεργασία με ιδιώτη της

οποίας, η λειτουργία θα βασιστεί σε διμερή συμβόλαια.

Όπως εξήγησε, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το Αμύνταιο είναι πολύ υψηλό, γεγονός που δεν επιτρέπει στην μονάδα να μπει στην αγορά. Για αυτό και η σκέψη είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία της ΔΕΗ με ιδιώτη, η οποία θα λειτουργεί το Αμύνταιο και θα κλείνει διμερή μακροχρόνια συμβόλαια με βιομηχανίες. Το σχέδιο της ΔΕΗ φαίνεται να είναι πιο κοντά στις προτάσεις των ομίλων Τέρνα και Κοπελούζου που προτείνουν συνεργασία, μέσω ανεξάρτητων εταιρειών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.

Όπως τόνισε, η Μυτιλιναίος προσφέρει για την αναβάθμιση του Αμυνταίου 110 εκατ. ευρώ και έναντι αυτού ζητά την τροφοδότηση με ρεύμα έως το 2030 της βιομηχανίας του «Αλουμίνιου της Ελλάδας» σε τιμή που θα συμφωνηθεί. «Το ποσό που διαθέτει ισούται με το αντίτιμο της κατανάλωσης της βιομηχανίας για ένα έτος με τις σημερινές τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης προσπάθησε να είναι πολύ προσεχτικός στις διατυπώσεις του, λέγοντας ότι η ΔΕΗ είναι σε διαπραγματεύσεις με τους ηλεκτροπαραγωγούς για να επιλέξει την βέλτιστη λύση και απέκλεισε να πάει σε διαγωνισμό. "Με τον όμιλο Μυτιληναίου είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο επαφών, το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, θα συζητήσουμε και θα εξετάσουμε και εναλλακτικές λύσεις" ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης σημείωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν μέχρι στιγμής εντός του χρονοδιαγράμματος. Υποστήριξε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως από κινεζικές εταιρείες, ωστόσο δήλωσε ότι έχει δεχθεί διερευνητικό ενδιαφέρον και από δύο εγχώριους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Μάλιστα, όπως σημείωσε το κάλεσμα που είχε απευθύνει από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου προς τη βιομηχανία να συμμετάσχει στην παραγωγή, φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα.

Για την πώληση του 40% του λιγνίτη, ήδη έχει προσληφθεί η PricewaterhouseCoopers (PwC) ως σύμβουλος ενώ εντός της εβδομάδας θα καταλήξει και στο νομικό σύμβουλο. Η HSBC θα αναλάβει την αποτίμηση και την πώληση των μονάδων, με τη συνολική δαπάνη των συμβούλων να προσδιορίζεται συνολικά σε 2 εκ. ευρώ συν ποσοστό 0,97% που θα είναι το μάνατζμεντ fee που θα καταβληθεί στην HSBC με την είσπραξη του τιμήματος.

Αναφερόμενος στο προσωπικό της εταιρείας ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι στις δύο μονάδες που θα περάσουν σε ιδιώτες, προβλέπεται να μετακινηθούν κυρίως οι νέας γενιάς εργαζόμενοι. Οι παλιότεροι θα παραμείνουν στην ΔΕΗ και οι μεγαλύτεροι θα μπορέσουν να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο. Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι η ένταξή της στο Υπερταμείο θα τις δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των προσλήψεων, το οποίο όπως είπε είναι ένας θεσμός που ΔΕΗ πιστεύει ότι μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικό ρόλο και για αυτό θα τον στηρίξει. Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε επίσης και τις πτυχές του πρόσφατου MOU που υπέγραψε με την General Electric. Όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους σκοπός είναι να ενωθεί σε μία εταιρεία το προσωπικό που απασχολείται στην συντήρηση αεριοστρόβιλων και να δημιουργηθεί μία νέα θυγατρική που θα επιδιώξει να προσλάβει και νέο κόσμο.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι φτάνουν το 1,6 δισεκ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα χρέη των τελικών πελατών (δηλαδή όσων έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.) που φτάνουν στα 700 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα 500 εκατ. ευρώ όσων βρίσκονται σε διακανονισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα