Παναγιωτάκης για ΔΕΗ: Αρκετά έχουμε σταυρωθεί εξαιτίας των αποτελεσμάτων

Της Μαριάννας Τζάννε

«Η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει ως ΑΕ απαλλαγμένη από τα δεσμά της κρατικής εξάρτησης που καταπνίγουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και μας εμποδίζουν να δουλέψουμε με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης».

Αυτό επισήμανε την Δευτέρα κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης,

επισημαίνοντας ότι το θέμα της ΔΕΗ πρέπει να το δουν όλες οι πλευρές και η Κομισιόν από μηδενική βάση.

Ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφολογία για την ΔΕΗ και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αρκετά έχουμε σταυρωθεί εξαιτίας των αποτελεσμάτων. Η ΔΕΗ δεν ανήκει στην κυβέρνηση ούτε στα κόμματα. Είναι εθνικό κεφάλαιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Όπως ανέφερε, η κριτική είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη αλλά άλλο κριτική άλλο καταστροφολογία. «Το να προσπαθούν δυνάμεις να δικαιώσουν κάποιες παλαιότερες επιλογές, είναι λανθασμένη πρακτική, κάνει ζημιά η καταστροφολογία. Κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια αν και ερείπια δεν υπάρχουν».

Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε προβληματισμένος για την συνεχή το τελευταίο διάστημα, επαναφορά του μοντέλου της Μικρή ΔΕΗ.

«Θα ήταν κατανοητό να λέγαμε ότι θα είμαστε καλύτερα από τώρα, για λόγους δικαίωσης. Φοβάμαι όμως ότι η συνεχείς αναφορές είναι προλείανση εδάφους για να προχωρήσουμε στο μέλλον όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες σε αυτή την επιλογή και να αποστερηθεί η ΔΕΗ τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών».

Τιμολόγια

Σχετικά με τα τιμολόγια, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατήσει το κόστος παρά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. «Οι μέτοχοι μας δικαιούνται να έχουν παράπονα και έχουν κάνει μεγάλη υπομονή. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσουμε στο μέλλον. Εμείς εργαζόμαστε για να τα καταφέρουμε και νομίζω ότι από φέτος θα γυρίσουμε σε κερδοφορία».

Λιγνίτες

Για τον διαγωνισμό της αποεπένδυσης δήλωσε ότι είναι ένα περίπλοκο το πρότζεκτ που υλοποιείται σε συνθήκες εναντίον των στερεών καυσίμων. «Επιλύσαμε σε χρόνο ρεκόρ τα κρίσιμα θέματα. Οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι. Ο λόγος πλέον ανήκει στους επενδυτές. Τα ΑΔΙ είναι στο τελικό στάδιο». Το θέμα, όπως σημείωσε είναι εάν οι επενδυτές θα επιδείξουν ενδιαφέρον.

ΑΠΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η ανάπτυξη της επιχείρησης θα προέρθει από τις ΑΠΕ, προβλέποντας ότι μέχρι το 2030 η εταιρεία θα έχει χαρτοφυλάκιο 2 γιβαγάτ και έως το 2022, 600 Μεγαβάτ. Αυτό όπως τονίστηκε θα τριπλασιάσει το μερίδιο από 3% που είναι σήμερα στο 9% και εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη 90 εκατομμυρίων. Για φέτος ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 105 εκ. σε νέα έργα ισχύος 137 Μεγαβατ.

«Η ΔΕΗ θα ασχοληθεί με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες στα αιολικά πάρκα και στην αποθήκευση ενέργειας όπως είναι η αντλησιοταμίευση που κάκιστα δεν έχουν δοθεί κίνητρα και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλές ρυθμίσεις».

Για να υλοποιηθεί, όπως σημείωσε η φιλόδοξη στρατηγική προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ στα μεγάλα έργα.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται ευρείες ανακατατάξεις. «Μέσα στο μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η ΔΕΗ να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του στόχου, με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ».

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ που διενεργεί η ΡΑΕ, χαρακτηρίζοντας σφάλμα την ακύρωση του αποτελέσματος προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Όπως είπε εξαιτίας αυτής της διαχείρισης, η ΔΕΗ αποστερήθηκε δύο Φ/Β σταθμούς ισχύους 3 μεγαβάτ με τιμή 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ προκρίθηκαν έργα με 64 και 72 ανά μεγαβατώρα. «Κατά την γνώμη μας η διαδικασία έχει κενά και πρέπει να επανεξεταστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα