«Παγωμένος» ο Φεβρουάριος για τις ευρωαγορές – Πτώση 3% για DAX 30

Τράπεζες, μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες στο στόχαστρο των επενδυτικών ρευστοποιήσεων

Αρκετά δύσκολος αλλά ελαφρώς καλύτερος από τον πρώτο μήνα του έτους ήταν ο Φεβρουάριος για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές τραπεζικών ομίλων και μεταλλευτικών εταιρειών να είναι αυτές που δέχθηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα.

Οι φόβοι για την «υγεία» των ιταλικών τραπεζών, η έντονη μεταβλητότητα στην

τιμή πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να υποχωρεί ακόμη και από τα 29 δολάρια, ενώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αντιστρέψει την πορεία του και κινείται ανοδικά, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη διάρκεια του μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα.

Την ίδια ώρα παρέμειναν σταθερές οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, ενώ αυτή των ΗΠΑ μοιάζει να κρατιέται από μία κλωστή, με δεδομένη την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τα αρνητικά επιτόκια ανά την υφήλιο αλλά και το φάντασμα του αποπληθωρισμού.

Μηνιαίες απώλειες 1,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, ο οποίος ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 0,52% στις 333 μονάδες.

Ισχυρότερες οι πιέσεις για τον DAX 30 με απώλειες για τον Φεβρουάριο που έφθασαν στο 3%, ενώ σήμερα τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,19% στις 9.495 μονάδες. Αντίθετα «ανέπαφος» έμεινε ο βρετανικός FTSE 100, καθώς έκλεισε τον μήνα με κέρδη 0,23%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύθηκε 0,02% στις 6.097 μονάδες.

Στη μέγγενη των ρευστοποιήσεων βρέθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ο ιταλικός FTSE MIB, με αρκετές τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν πτώση που ξεπέρασε ακόμη και το 10%.

Ο ιταλικός δείκτης είχε μηνιαίες απώλειες 5,5%, παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύθηκε 0,8% στις 17.623 μονάδες.

Η πολιτική αβεβαιότητα είναι φανερό ότι στοίχησε σημαντικά και στον ισπανικό IBEX 35, που εμφάνισε μηνιαία πτώση 4%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση είχε κέρδη 1,34% στις 8.461 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα