Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τόνο & νόστιμες συνταγές

Ο αγαπημένος μας τόνος τρώγεται κατά κόρον το καλοκαίρι, τόσο κονσέρβα σε σαλάτες όσο και φρέσκος στις ταβέρνες ή σούσι στα sushi bars. Πόσα, όμως, ξέρεις πραγματικά για το ψάρι αυτό;

Υπάρχουν δύο είδη τόνου, ο κιτρινόπτερος και ο μακρύπτερος.

Ο τόνος καταναλώνεται φρέσκος, κατεψυγμένος ή από κονσέρβα. Ο τόνος της κονσέρβας έχει τις ίδιες σχεδόν ιδιότητες με τον φρέσκο.

Ο

τόνος της κονσέρβας μπορεί να είναι φιλέτο (ένα μόνο κομμάτι) ή σε τεμάχια και ο πιο συνηθισμένος τρόπος διατήρησής του είναι μέσα σε σπορέλαιο, σε ελαιόλαδο ή σε νερό και αλάτι.

Ο τόνος σε νερό περιέχει 121 θερμίδες και ο τόνος σε λάδι 188. Αυτό τον κάνει πολύτιμο σύμμαχό μας τόσο στις δίαιτες αδυνατίσματος, όσο και στις κάθε είδους μαγειρικές μας ανησυχίες.

Ο τόνος, όπως τα περισσότερα, ψάρια είναι τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο).

Ο τόνος ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών, γι' αυτό είναι τροφή πλούσια σε Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ως γνωστόν εξασφαλίζουν στον οργανισμό καρδιαγγειακή προστασία, ενώ παράλληλα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ο τόνος Αλοννήσου, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τόνους στον κόσμο. Μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητά του εξάγεται στην Ιαπωνία, για να γίνει εκλεκτό σούσι.

πηγή: olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα