Οριακά ανοδικά οι ευρωαγορές - Μειώνονται οι φόβοι για εμπόριο, Brexit

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των κερδών στη Wall Street και καθώς πολλά διεθνή assets αποκτούν μια θετική δυναμική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά 0,5%, στις 375,80 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα κέρδη εντοπίζονται στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με άνοδο άνω του 0,5%, μετά την είδηση ότι οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου

σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα ανέλθουν σε υψηλά ρεκόρ αυτό τον μήνα.

Στον αντίποδα, ο τομέας πρώτων υλών σημειώνει απώλειες λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE100 υποχωρεί -0,31%, ο γερμανικός Dax στο -0,08%, ο γαλλικός CAC κερδίζει 0,08%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,14%, ο ιταλικός FTSE MIB με οριακές απώλειες 0,05%.

Στον πανευρωπαϊκό δείκτη, ξεχωρίζει η μετοχή της ArcelorMittal που υποχωρούσε νωρίτερα πάνω από 3% μετά την είδηση ότι η χαλυβουργία ενισχύει το ταμείο του για την εξαγορά της Essar Steel.

Η μετοχή της Heineken επίσης υποχώρησε με τις απώλειες να φθάνουν λίγο ωρίτερα στο -1,8% μετά από σειρά υποβαθμίσεων από αναλυτές.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στη δεύτερη επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές επεξεργάζονται τις χθεσινές δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιου διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε φόρουμ στη Σλοβενία, ο κ. Μπαρνιέ διευκρίνισε πως μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες θα έχει υπάρξει συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτείται περαιτέρω συμβιβασμός της Βρετανίας στους όρους που θα διαμορφώνουν την σχέση της με την ΕΕ στο μέλλον.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο μετά τις δηλώσεις Μπαρνιέ, ενώ όπως έγραψε ο Guardian μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη διαδικασία του Brexit είναι πιθανό να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η απόπειρα των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις της Τερέζα Μέι να δημοσιεύσουν εναλλακτικό σχέδιο για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση ναυάγησε. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ενωση στις 29 Μαρτίου, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία εξόδου.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Ryanair ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια νέα απεργία των πιλότων της αύριο Τετάρτη. Η ένωση των Γερμανών πιλότων VC έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία σε όλες τις πτήσεις της Ryanair εκτός Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οριακά, - Μειώνονται, Brexit,oriaka, - meionontai, Brexit