Τσίπρας στο ΕΚ: Από μέρος του προβλήματος γίναμε μέρος της λύσης για την Ευρώπη

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος επίσης στην επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τα μνημόνια.

«Το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επιστροφή στο παρελθόν, αλλά τομή με αυτό... Ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, και κυρίως να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε», ανέφερε,

μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά: «Την προηγούμενη φορά που μίλησα εδώ η χώρα ήταν σε μια τεράστια δίνη».

«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης», προσθέτοντας ότι οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα επισημαίνοντας ότι τότε ελάχιστοι ευρωβουλευτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Ομως, «η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Αλλά είναι επιτυχία και της Ευρώπης συνολικά που έδειξε ότι με αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

«Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και περάσαμε στην ανάπτυξη».

«Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Δείξαμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι υπάρχει δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό.

«Ελέγξαμε τη φοροδιαφυγή, σταματήσαμε τη σπατάλη και το πάρτι στη δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση.

Σήμερα, συμπλήρωσε, όχι απλώς βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους ανακτάμε την πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2,5% φέτος.

Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι παρά την στάση της Τουρκίας διατηρήθηκε η ασφάλεια στο Αιγαίο και η σταθερότητα.

Χαρακτήρισε «ιστορική» η συμφωνία με την πΓΔΜ τονίζοντας ότι μετά από 26 χρόνια που κυριάρχησε ο εθνικισμός βρέθηκε η λύση.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά το μνημόνιο η χώρα δεν θα επανέλθει στο παρελθόν. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι μια νέα αρχή που επουλώνει πληγές και σταδιακά διορθώνει αδικίες».

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κράτους, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση των θεσμών μέσω της αλλαγής του Συντάγματος. «Θα συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν δηλώσεις στο Τύπο στις 13:45 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και αλλά στελέχη του ΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα