Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Η γαλλική απάντηση για την ΕΚΤ

Αν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσει να «βάλει μπροστά» κάποιον δικό του υποψήφιο για τη θέση του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, θα πέσουν στο τραπέζι αρκετά ηχηρά ονόματα.

Από τους 10 υποψηφίους που ξεχώρισαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, οι τρεις εξ αυτών είναι Γάλλοι: πρώτος στη λίστα φιγουράρει ο διοικητής της Τράπεζας

της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλλερουά ντε Γκαλό. Ακολουθεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτρπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, κριστίν Λαγκάρντ. Όλοι τους θεωρούνται ικανοί διεκδικητές της προεδρίας της ΕΚΤ , όταν αποχωρήσει ο Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019.

Η δυναμική παρουσία Γάλλων δυνάμει υποψηφίων, καταδεικνύει την «πλούσια» δεξαμενή που έχει η χώρα σε έμπειρα στελέχη, εν μέρει λόγω των «ελίτ» σχολείων που διαθέτει, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τον Μακρόν να πείσει τους εταίρους του ότι η Γαλλία αξίζει να πάρει την προεδρία για δεύτερη φορά, μετά τη θητεία του Ζαν Κλοντ Τρισέ το διάστημα 2003-2011.

Αντιθέτως, η Γερμανία δεν είχε ποτέ εκπροσώπηση στο τιμόνι της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ οι πιθανότητες του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, έχουν ξεθωριάσει, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως προτεραιότητα να εξασφαλίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάποιον συμπατριώτη της (βλ. Βέμπερ).

Ετερος υποψήφιος για την ΕΚΤ είναι ο Φιλανδός Ερκι Λιικάνεν, μια συμβιβαστική επιλογή από μια μικρή χώρα, σε μια δύσκολη κούρσα διαδοχής.

«Είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει η Γαλλία και πάλι», σχολιάζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι επικεφαλής οικονομολόγος στην ING-Diba AG και πρώην οικονομολόγος της Κομισιόν.
Ποιος είναι ο Φρανσουά Βιλλερουά ντε Γκαλλό

Το όνομά του φιγουράρει ακριβώς κάτω από αυτό του Λιικάνεν στην έρευνα του Bloomberg. Εχει γαλουχηθεί στα κορυφαία σχολεία της Γαλλίας, αποφοίτησε από το Ecole Polytechnique και το Ecole Nationale d’Administration. Τα εφόδια αυτά επέτρεψαν τον 59χρονο ντε Γκαλλό να διανύσει μια πετυχημένα πορεία σε υψηλές θέσεις του δημόσιου τομέα, ενώ θήτευσε στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, ενώ υπήρξε και επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ντομινίκ Στρος Καν, προτού προσχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα το 2003 με ηγετικό ρόλο στην BNP Paribas SA.

Στο τιμόνι της Τράπεζας της Γαλλίας από το 2015, απέκτησε έδρα στο συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ ως προς τα... δημοσιονομικά του πιστέυω είναι στενά προσηλωμένος στη γραμμή Ντράγκι σχετικά με την πολιτική δημοσιονομικής στήριξης και επιμένει να είναι πιστός σε μια πραγματιστική παρά ιδεολογική θεώρηση των πραγμάτων.

«Η στάση του είναι εν πολλοίς ουδέτερη, ως εκ τούτου είναι σε θέση να τους έχει όλους ικανοποιημένους», αναφέρει ο Χαβιέ Τιμπό, επικεφαλής του Γαλλικού Οικονομικού Παρατηρητηρίου OFCE. «Δεν φοβίζει κανέναν».

Ο Βιλλερουά ταιριάζει με την παράδοση των προέδρων της ΕΚΤ που έχουν υπάρξει επικεφαλής κεντρικών τραπεζών. Έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους Γερμανούς: μιλάει τη γλώσσα τους. Και ναι, είναι μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την κεραμική αυτοκρατορία της Villeroy & Boch AG, με τα κεντρικά της στο Μέτλαχ της Γερμανίας. Ένας εκπρόσωπος της Τράπεζας της Γαλλίας αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα