Ολοταχώς για ράλι ο... πράσινος «χρυσός» της Σουηδίας

Τα αρνητικά επιτόκια χαρίζουν χαμόγελα σε πολλούς Σουηδούς που έχουν στην ιδιοκτησία τους δασική ξυλεία. Κι αυτό γιατί οι τιμές της σουηδικής ξυλείας φαίνεται πως θα κάνουν ετήσιο ρεκόρ, καθώς τα σταθερά χαμηλά επιτόκια ωθούν τους επενδυτές να ψάχνουν για αποδόσεις από εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα χαμηλά κόστη δανεισμού για να επεκτείνουν τις θέσεις τους σε δασικές εκτάσεις.

Οι τιμές για το σουηδικό ξύλο σημείωσαν αύξηση στις 419 σουηδικές κορώνες ανά κυβικό μέτρο το α' εξάμηνο του 2017 από 398 κορώνες έναν χρόνο πριν. Απέχουν δηλαδή σε

απόσταση αναπνοής από το υψηλό των 420 κορωνών που είχαν πετύχει το 2010, ενώ, σύμφωνα με την ομοσπονδία των αγροτών της Σουηδίας, η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί.

«Όλοι θέλουν περισσότερες δασικές εκτάσεις, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι εταιρείες», αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος real estate της LRF Konsult, Markus Helin. «Το ενδιαφέρον αγοράς εκτάσεων με δέντρα αυξάνεται από όλες τις πλευρές και νομίζω ότι η τάση θα συνεχιστεί».

Οι τιμές ξυλείας σημειώνουν άλμα μαζί με το σύνολο της σουηδικής οικονομίας, που πυροδοτείται από τα χαμηλά επιτόκια και την άνευ προηγουμένου πολιτική στήριξης που παρέχει η κεντρικής τράπεζα της χώρας. Η σουηδική Riksbank περιέκοψε τα επιτόκια πολύ κάτω από το μηδέν καιέριξε σχεδόν 300 δισ. κορώνες στην οικονομία μέσω της αγοράς ομολόγων.

Η τάση προέρχεται από τη Νότια Σουηδία όπου οι τιμές ανά κυβικό μέτρο είναι ήδη σε νέα υψηλά και πάνω από τις διπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Βόρειας Σουηδίας.

Εκτός από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, άλλος ένας λόγος για την άνοδο των τιμών είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων βαρύνονται συνήθως από χαμηλά ποσοστά χρέους και επωφελούνται από τα χαμηλά κόστη δανεισμού για να αγοράσουν κι άλλη γη.

Στο Βαρόμετρο του 2016 που πραγματοποίησε η LRF Konsult για τον εν λόγω κλάδο, εκτιμάται ότι ξυλεία αξίας 86 δισ. κορωνών μπορεί να αλλάξει χέρια την επόμενη πενταετία. Οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της Σουηδίας είναι η Sveaskog AB και η Svenska Cellulosa AB, ενώ υπάρχουν και 330,000 ιδιώτες ιδιοκτήτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα