Νορβηγία: Ιστορική επανεκλογή για την πρωθυπουργό που νίκησε τον εκατομμυριούχο

Η πρωθυπουργός Erna Solberg γίνεται η πρώτη ηγέτιδα συντηρητικού κόμματος στη Νορβηγία που επανεκλέγεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ως μια κίνηση για να σταματήσει η περαιτέρω έρευνα πετρελαίου στη Νο1 πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

«Κερδίσαμε γιατί κάναμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί και γιατί αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις», είπε η ίδια από το Όσλο αμέσως μετά τη νίκη της.

Η εμπιστοσύνη που της έδειξαν για άλλη μια φορά οι ψηφοφόροι της αποδίδεται στην οικονομική ανάκαμψη

και τη μείωση της ανεργίας στην πλουσιότερη χώρα της Σκανδιναβίας.

Η 56χρονη πρωθυπουργός και η κυβέρνησή της ξόδεψαν πέρυσι τεράστια ποσά από τα έσοδα του πετρελαίου την προηγούμενη τετραετία για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της πτώσης των τιμών του αργού.

Υποστήριξε το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ζήτησε να τερματιστεί η εξερεύνηση πετρελαίου στη Νορβηγία, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι ανακούφιση για τη βιομηχανία πετρελαίου του έθνους. Οι Νορβηγοί αμφισβητούν όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβιβάσουν τον ρόλο τους ως σημαντικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, ενώ εγείρουν και ερωτήματα για το αν η αναζήτηση πετρελαίου θα είναι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
αναλαμβάνει όλο και περισσότερο.

Η Solberg είναι η πρώτη πρωθυπουργός που στήριξε το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με κεφάλαια που πήρε κατευθείαν από το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων με στόχο να ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα της κάλπης αφήνει εκτός πρωθυπουργίας τον ηγέτη του κόμματος των Εργατικών, Jonas Gahr Store, ο οποίος πάντως ήρθε αντιμέτωπος με την καχυποψία του εκλογικού σώματος για την πηγή της προσωπικής του περιουσίας. Παράλληλα, μπέρδεψε τους ψηφοφόρους με την προσπάθειά του να προσελκύσει την κεντροδεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα