Οι «σωτήριες» κινήσεις της Credit Suisse

Η μεγάλη πρόοδος που σημείωσε το τελευταίο 12μηνο στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης η ελβετική Credit Suisse, φαίνεται πως της έδωσε χώρο να ανασάνει και να εξετάσει έτσι άλλους τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίου πέραν του σχεδίου για εισαγωγή στο χρηματιστήριο της ελβετικής τραπεζικής μονάδας. Αυτά δήλωσε στο Bloomberg o CEO, Tidjane Thiam.

Το τελευταίο 12μηνο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα

της Ελβετίας κατάφερε να περιστείλει τις δαπάνες της κατά 1,9 δισ. δολ., να πετύχει μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και να έρθει σε διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση πώλησης τοξικών ενυπόθηκων δανείων.

Σύμφωνα με τον Thiam, αν και θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος και το 2018, τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει σε ό,τι αφορά την ανάγκη μείωσης δαπανών.

Τα παραπάνω δεδομένα δίνουν στην τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο εξεύρεσης επιλογών για την κάλυψη της τρύπας των 4 δισ. φράγκων καθώς μπαίνει στο δεύτερο έτος του σχεδίου αναμόρφωσης της τράπεζας, ανάγκη που έγινε επιτακτική μετά την αναταραχή που επικράτησε στην αγορά, τις απρόσμενες ζημιές και τα νομικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει.

Η Credit Suisse εξετάζει το ενδεχόμενο της πώλησης μετοχών ύψους άνω των 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ως εναλλακτική στο σχέδιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της ελβετικής της μονάδας.

Ο Thiam απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένες προτάσεις, είπε όμως πως η Credit Suisse δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες.

Όπως και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Suisse προσπαθεί να τιθασεύσει τις δαπάνες της, πιεζόμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τους νέους κανονισμούς που απαιτούν από τις τράπεζες να έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά. Οταν το 2015 ο Thiam ξεκίνησε την αναδιάρθρωση της τράπεζας, η Credit Suisse εμφάνιζε κεφαλαιακό κενό μεταξύ 9 και 11 δισ. φράγκων. Από τότε άντλησε 6 δισ. φράγκα από τους μετόχους της και ανακοίνωσε ότι θα καλύψει κι άλλες κεφαλαιακές ανάγκες μέσω της IPO της ελβετικής τραπεζικής της μονάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα