Οι πολιτικοί αρχηγοί βάζουν επί τάπητος την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

H επόμενη ημέρα για την πορεία της Οικονομίας- μετά τη λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο- τίθεται επί τάπητος, σήμερα Τρίτη, τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτκών αρχηγών που θα ανέβουν στο βήμα, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος, κατά την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης θα

είναι και ο «τελευταίος μνημονιακός» προϋπολογισμός.

Το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και όσοι έχουν εκφράσει ευθέως τις διαφωνίες τους, όπως ο κ. Φίλης) θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό καθώς κατά παράδοση, ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από τη μια η κυβέρνηση, αναμένεται να επικεντρωθεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, από την άλλη η αντιπολίτευση αναμένεται να αναφερθεί στον υφεσιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για φορομπηχτική πολιτική που [στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, θα τονίσει την ανακάμπτουσα πορεία της Οικονομίας, την παραδοχή των θεσμικών αξιωματούχων περί εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τα επιδόματα στην καταβολή των οποίων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Μείζον πρόβλημα ωστόσο για το Μαξίμου αποτελεί το θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την κοινωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες στο Μαξίμου ακολουθούν μια στρατηγική επικοινωνιακών ελιγμών για το τι πραγματικά συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε εσπευσμένα του τραπεζίτες στο Μαξίμου, όπου αφενός τους ζήτησε να δώσουν προτεραιότητα στις εκπλειστηριάσεις περιουσιών πλιούσιων στρατηγικών κακοπληρωτών και αφετέρου τους ζήτησε να σταματήσουν να ανέχονται τα fake news των ΜΜΕ, σχετικά με το τι εκπλειστηριάζεται και να βγουν μπροστά να εξηγήσουν οι ίδιοι, τι ακριβώς ισχύει. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να δημιουργηθεί ενός είδους παρατηρητηρίου πλειστηριασμών με συμμετοχή της Κυβέρνησης, μια πρόταση που δεν φαίνεται να προκρίνουν οι τράπεζες.

Το έτερο δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με τους δικαστές, με τελευταίο επεισόδιο την απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας να ακυρώσει την υπουργική απόφαση για το περιεχόμενο υποβολής των πόθεν έσχες από όλους τους υπόχρεους και όχι μόνον τους δικαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις γιορτές, η Κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο για το Πόθεν Έσχες.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να είναι σκληρή, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει δηλώσει ήδη από το Συνέδριο της ΝΔ τις προθέσεις του, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε με ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει την Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως ο χρόνος και οι ευκαιρίες για τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο έχουν τελειώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα