ΕΥΔΑΠ: Στα 200 εκατ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών

της Μαριάννας Τζάννε

Σταθερές εμφανίζονται οι οφειλές νοικοκυριών και επαγγελματιών προς την ΕΥΔΑΠ, αφού τα χρέη παραμένουν καθηλωμένα στα 200 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά επιπλέον 25 εκατ. ευρώ που είναι τα ποσά που οφείλουν στην Επιχείρηση οι δήμοι Μεγάρων, Μαραθώνα και Σαλαμίνας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μπενίσης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ

έχει καταφέρει να ενισχύσει τις εισπράξεις από τα νοικοκυριά λόγω ρυθμίσεων.

Ωστόσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν σταθερά λόγω της αύξησης των οφειλετών. Ο κ. Μπενίσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των χρεών αφορά πολίτες που δεν πληρώνουν από αμέλεια και όχι από ανέχεια. Για τους μεγάλους οφειλέτες που ανέρχονται σε 700 (με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ), το τελευταίο οκτάμηνο η εταιρεία έχει προσλάβει ομάδα νομικών που έχει αναλάβει την είσπραξή τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει το πλειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ στα χέρια του δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,3% και το 9,99% ο επενδυτής John Paulson. Η εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου έχει απορριφθεί από το ΣτΕ, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να πωλήσει πάνω από το 11%.

Σε ποιους κόβει το νερό

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ παραδέχτηκε χθες ότι υπάρχει εντατικοποίηση των διακοπών νερού σε νοικοκυριά. Όπως σημείωσε κάθε μήνα φεύγουν έως και 2.000 ειδοποιητήρια σε καταναλωτές (ενοικιαστές) που οι λογαριασμοί τους έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα είδος προστασίας από επισφαλείς πελάτες, αν και αγκάθι παραμένει η πρόβλεψη του νόμου ότι για τα χρέη των μισθωτών είναι υπόλογοι οι ιδιοκτήτες. Ο κ. Μπενίσης απέφυγε να κατονομάσει τους διαχρονικούς κακοπληρωτές ΟΤΑ, ωστόσο επανέλαβε ότι στην ΕΥΔΑΠ θα περάσει ο έλεγχος των δικτύων τριών δήμων της Αττικής (Μέγαρα, Μαραθώνας, Σαλαμίνα) με κάποιους από τους οποίους η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια (Μέγαρα).

Στα σκαριά τα έργα των βιολογικών καθαρισμών

Το πιο σοβαρό πρότζεκτ, για την ΕΥΔΑΠ είναι η υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού της προγράμματος ύψους 950 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει τρεις μεγάλους διαγωνισμούς συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες υποδομές αφορούν στην κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και δήμο Σαρωνικού (Ανάβυσσος, Καλύβια, Λαγονήσι), έργα αναγκαία με διαχρονικές καθυστερήσεις και ευρωπαϊκές καταδίκες. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας, εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στην Άνοιξη με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Αιφνιδιαστική εμπλοκή προκλήθηκε πρόσφατα από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών στο ΚΕΛ Μαραθώνα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αφορμή είναι οι πρόσθετες διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει για την χωροθέτηση του έργου, επειδή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου στα 850 μέτρα. Πιο ανώριμες είναι οι συνθήκες στο δήμο Σαρωνικού. Τα σενάρια του παρελθόντος να συνδεθεί με την Ψυτάλλεια δεν ευδοκίμησαν. Ο λόγος είναι οι μελέτες που έγιναν και οι οποίες κατέδειξαν ότι η Ψυττάλεια δε μπορεί να δεχθεί τα πρόσθετα λύματα λόγω αυξημένου ρυπαντικού φορτίου.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως να αναβαθμιστεί ο βιολογικός καθαρισμός στο δήμο Μαρκοπούλου και να δεχθεί τα λύματα του δήμου Σαρωνικού. Όμως τα σχέδια αυτά απορρίφθηκαν από την δημοτική αρχή. Έτσι προχωρεί ένα plan B που είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού βιολογικού καθαρισμού. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει που θα χωροθετηθεί το έργο, μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να εγκατασταθεί στο Βιομηχανικό Πάρκο Καλυβίων, πρόταση που αρχικά είχε δεχτεί. Η ΕΥΔΑΠ έχει δώσει διορία τριών μηνών στο δήμο για να προτείνει νέα θέση, η οποία εκπνέει το Φεβρουάριο. Για το βιολογικό του Κορωπίου ο κ. Μπενίσης ανέφερε ότι το έργο έχει κολλήσει στην αρχαιολογία ενώ είναι έτοιμο κατά 90%.

Keywords
Τυχαία Θέματα