Οι κίνδυνοι που κρύβει για την ευρωζώνη ο ιταλικός προϋπολογισμός

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2019 εντός των επόμενων εβδομάδων, όπου θα περιγράφεται ο οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο έτος.

Γιατί είναι σημαντικός ο ιταλικός προϋπολογισμός;

Όπως σημειώνει το CNBC, ο ιταλικός προϋπολογισμός αναμένεται θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα περιμένουν να δουν αν οι ηγέτες της κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών θα εφαρμόσουν τελικά το αμφιλεγόμενο σχέδιο δαπανών που αναμένεται πως θα αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας, βαθαίνοντας έτσι το ρήγμα με την ΕΕ.

Την Παρασκευή, εξάλλου η Fitch σήμανε προειδοποιητικό «καμπανάκι», προχωρώντας στην υποβάθμιση των προοπτικών για το ιταλικό χρέος σε αρνητικό από σταθερό, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της για αύξηση των δαπανών. Νωρίτερα σήμερα μείωσε και το outlook για πέντε ιταλικές τράπεζες.

Η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιβάνι Τρία, στην υποβάθμιση της Fitch ήταν άμεση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης των δαπανών από την κυβέρνηση.
Τόσο η Λέηκα όσο και το Κίνημα των 5 αστέρων έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και συγκρατημένο σχέδιο όταν φτάσει η κρίσιμη στιγμή.

«Αν και αναμένουμε αντιφατική ρητορική και δηλώσει για μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αναμένουμε από την κυβέρνηση να θέσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 1,5% με 2%. Ένας τέτοιος στόχος θα είναι πολύ λογικός και συμβατός με μια μείωση του δείκτη χρέους» αναφέρουν οικονομολόγοι της Citigroup.

«Ωστόσο, ενώ μπορεί τελικά ο τόσο επίφοβος προϋπολογισμός να αποδειχθεί ένα μη-γεγονός, οι επενδυτές ίσως να χρειαστεί να αρχίσουν να ανησυχούν για την πορεία του ΑΕΠ. Και πάλι περιμένουμε ότι ο παράγοντας φόβος θα πυροδοτήσει σημαντική μεταβλητότητα τις ερχόμενες εβδομάδες», αναφέρει το σημείωμα της Citi.

Από την πλευρα.του, ο Clemente De Lucia της Deutsche Bank επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τον στόχο του ελλείμματος που θα πρέπει να θέσει.

Ένα έλλειμμα της τάξης του 3% θα βάλει τα δημόσια οικονομικά σε μη βιώσιμη πορεία.

Στην πραγματικότητα ένα έλλειμμα πάνω από το 2,3% δεν θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους.

Ένα έλλειμμα στο εύρος του 2% με 2,3% μπορεί να επιτρέψει τη μείωση του χρέους, αλλά θα συνεπάγεται σημαντική παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και θα απαιτήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες».

Τι φοβίζει τις Βρυξέλλες

Σε αντίθεση με την Ισπανία που διέσωσε μόνη της το τραπεζικό της σύστημα το 2012 ή τις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, που χρειάστηκε να προσφύγουν σε προγράμματα διάσωσης μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η οικονομία της Ιταλίας είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί η ΕΕ να αντέξει μια οικονομική κατάρρευση. Ετσι, οι όποιες κυβερνητικές ανησυχίες σχετικά με ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο, θα ζημιώσουν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα όλης της περιοχής.

Νωρίτερα εξάλλoυ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οiκονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε ως μεγάλη οπισθοχώρηση της Ιταλίας την αύξηση του ελλείμματος στο 3% και επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να το μειώσει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα