Προσπάθειες αντίδρασης στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ήπια ανοδικά κινούνται κατά τις μεσημεριανές συναλλαγές οι ευρωπαικές αγορές, αντιδρώντας μετά τις πρωινές απώλειες που είχαν ως συνέπεια την υποχώρηση του Euro Stoxx600 σε χαμηλό 5 μηνών, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πορεία των αναδυόμενων αγορών, των πιθανών νέων αμερικανικών δασμών στην Κίνα, αλλά και των χθεσινών απωλειών στη Wall street με επίκεντρο τις μετοχές τεχνολογίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,17% στις 376,31 μονάδες.

Πάντως, οι εμπορικές ανησυχίες παραμένουν με

συνέπεια τα κέρδη να είναι συγκρατημένα, καθώς λήγει η περίοδος διαβούλευσης στο σχέδιο του Λευκού Οίκου για επιπλέον δασμούς 200 δισ. δολ. στην εισαγωγή κινεζικών προϊόντων. Η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε στο μεταξύ σήμερα ότι θα επιβάλει αντίποινα εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους για νέους δασμούς.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 στο +0,08%, ο γερμανικός DAX στο +0,27%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,40%, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει αυτή την ώρα 0,52%, ενώ λίγο μετά το άνοιγμα σημείωνε απώλειες, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fitch ότι αναθεώρησε σε αρνητικό το outlook πέντε ιταλικών τραπεζών. Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,50%.

Σε άλλες μετοχές, ο όμιλος Weir Group σημείωσε πτώση σχεδόν 7% μετά την ανακοίνωση για πτώση στη ζήτηση για εξοπλισμό.

Από την άλλη, οι μετοχές του κλάδου προμηθευτών ενέργειας σημείωσαν άνοδο κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, μετά την είδηση ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας, Ofgem, όρισε το επίπεδο του πλαφόν στις τιμές, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει στην εξοικονόμηση 1,29 δισ. δολ. για τους καταναλωτές, μεταδίδει το Reuters.

Η μετοχή της Centrica σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο με κέρδη 4%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Commerzbank θα αντικατασταθεί στον δείκτη DAX από μια εταιρεία τεχνολογίας από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά.

Σε άλλα νέα, η βρετανική κατασκευαστική Bovis Homes ανακοίνωσε ότι τα ετήσια κέρδη θα ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων.

Στα μάκρο της ημέρας, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, σε ακόμα ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τις επενδύσεις τους εν μέσω της παγκόσμιας εμπορικής διένεξης. Ειδικότερα, οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 0,9% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά τη βουτιά του Ιουνίου κατά 3,9%. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για άνοδο 1,7%

Συνολικά, οι επενδυτές ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, μεταξύ των οποίων η αργεντινή. Αξιωματούχοι του Μπουένος Άιρες ανέφεραν χθες Τετάρτη ότι είναι σίγουροι για την επίτευξη νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Πίσω στην Ευρώπη, ανησυχία επικρατεί και για το Brexit μετά τα σχόλια από τη γερμανική κυβέρνηση ότι είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, ακόμα και ένα Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ.

Τέλος η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτοκια στο -0,5% ενώ κατά τη συνεδρίαση της Riksbank υποδηλώθηκε ότι επίκειται αύξηση ή κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2018 ή τον Φεβρουάριο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα