Η BMW i8 Roadster, στο «ρετιρέ» της τεχνολογίας

Η BMW i8 Roadster, αξιοποιεί την υβριδική τεχνολογία κίνησης καθώς και τις καινοτομικές τεχνολογίες στη κατασκευή του αμαξώματος. Το πανάκριβο ανοικτό αυτοκίνητο ανήκει στη κατηγορία των plug-in υβριδικών. Εξοπλίζεται με έναν ισχυρό τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα. Επίσης, έχει την δυνατότητα να φορτίζονται οι μπαταρίες του από το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω μια κοινής πρίζας.

Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας με τεχνολογία BMW

TwinPower Turbo, έχει κυβισμό 1.500 κ.εκ. και η ισχύς του καθορίσθηκε στους 231 ίππους. Η μέγιστη ροπή φθάνει τα 32,6 χλγμ.

Ο σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας, αποδίδει άμεσα 143 ίππους και η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 25,4 χλγμ. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης κινεί τους πίσω τροχούς και ο ηλεκτροκινητήρας τους εμπρός, έτσι εξασφαλίζεται η τετρακίνηση χωρίς πρόσθετες διατάξεις μεταφοράς της ισχύος στους τροχούς. Το τυπικό τεστ επιτάχυνσης 0 - 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 4,6΄΄. Τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα.

Κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος, στο μικτό κύκλο 14,5 kWh/100 χλμ. Κατανάλωση βενζίνης, στο μικτό κύκλο 2,1 λίτρα/100 χλμ. Εκπομπές CO2 46 γραμ./χλμ. Η ηλεκτρική αυτονομία είναι 53 χλμ.

Η οδήγηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα είναι εφικτή για ταχύτητες έως 105 χλμ./ώρα. Πιέζοντας το μπουτόν eDrive, μπορεί να επιτευχθεί ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα, αμιγώς με ηλεκτροκίνηση. Το ανοικτό σπορ διθέσιο είναι σχεδόν αθόρυβο και με μηδενικούς ρύπους όταν κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα.

Η αναβαθμισμένη έκδοση της μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής τάσης είναι κεντρικά τοποθετημένη στο κάτω τμήμα του αμαξώματος. Η χωρητικότητα κυψελών είναι από 20 έως 34 Ah.

Η BMW i8 Roadster προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων χωρίς σταθερή οροφή. Τα μέτρα σχεδίασης ελαφρού βάρους που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενα μοντέλα BMW i έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της i8 Roadster. Διαθέτει πόρτες νέας σχεδίασης, χωρίς πλαίσιο, που ανοίγουν προς τα πάνω και κατασκευάζονται από CFRP με αλουμινένιο εξωτερικό κέλυφος.

Ειδικές ενισχύσεις αμαξώματος και πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω υιοθετούν τη χαρακτηριστική ελαφριά δομή των μοντέλων BMW i. Το πλαίσιο του παρμπρίζ κατασκευάζεται επίσης από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Η αναπόφευκτη αύξηση βάρους της i8 Roadster σε σχέση με το i8 Coupe περιορίζεται σε περίπου 60 κιλά.

Υψηλής ποιότητας μαλακή οροφή με νέο μηχανισμό καλύπτει μία μεγάλη επιφάνεια. Πλήρως ηλεκτρική οροφή ανοίγει και κλείνει αθόρυβα, πιέζοντας ένα μπουτόν, σε 15 ΄΄ και εν κινήσει με ταχύτητα έως 50 χλμ./ώρα. Η μαλακή οροφή αποθηκεύεται εργονομικά σε κάθετη θέση, δημιουργώντας περίπου 100 λίτρα πρόσθετου χώρου πίσω από τα καθίσματα.

Φέρει ειδικό σετάρισμα ελατηρίων, αποσβεστήρων, Dynamic Stability Control και Dynamic Damper Control. Ο στάνταρ εξοπλισμός και για τα δύο μοντέλα περιλαμβάνει, σύστημα Πλοήγησης Professional, BMW Display Key, Driving Assistant με Surround View, και καλώδιο φόρτισης (mode 2). Οθόνη Ελέγχου (Control Display) με σχεδίαση μενού βασισμένη σε Tiles, με live mode. Προαιρετικές επιλογές: BMW Head-Up Display με ειδικό περιεχόμενο, αντιθαμβωτικά φώτα BMW Laserlight με BMW Selective Beam, και ακουστική προειδοποίηση πεζών.

Υπηρεσίες ConnectedDrive διατίθενται στάνταρ. Προσωπικός βοηθός ταξιδιού BMW Connected επιτρέπει εκτενή συνδεσιμότητα μεταξύ του αυτοκινήτου και της ψηφιακής ζωής του χρήστη. Νέες ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν προγραμματισμό διαδρομών (με στάσεις για ανεφοδιασμό σε σταθμό φόρτισης ή σε πρατήριο καυσίμου), ενημέρωση τρέχουσας κατάστασης ταξιδιού και εξατομικευμένες ενδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα