Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ρισκάρουν σα να ήταν 2007

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραβιάζουν τις υποσχέσεις τους ότι θα αποφύγουν τον υπερβολικό κίνδυνο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Βλέπουμε όλο και περισσότερες τράπεζες να αναλαμβάνουν ρίσκα που, το 2008 και το 2009 δήλωσαν ότι δεν θα ξανά αναλάβουν ποτέ", δήλωσε ο Korbinian Ibel, γενικός διευθυντής του βραχίονα τραπεζικής

εποπτείας της ΕΚΤ. "Υποστηρίζουν ότι όλοι οι άλλοι το κάνουν, έτσι πώς μπορούν να το αποφύγουν; Αυτό ακούγεται σαν να είναι 2007", πρόεσθεσε.

Οι τράπεζες τροφοδότησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση την τελευταία δεκαετία μετά από δανεισμό σε εταιρείες και ιδιώτες οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Τώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να αυξήσουν την κερδοφορία τους ενόψει των χαμηλών επιτοκίων, της αυστηρότερης ρύθμισης και των «κακών» δανείων που έμειναν από την τελευταία οικονομική ύφεση.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η πίεση για αύξηση των εσόδων τους ώθησε σε πιο επικίνδυνες πρακτικές και τους ενθάρρυνε να χαλαρώσουν τα πλαίσια δανεισμού τους, ανέφερε ο Ibel σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα.

"Κανείς δεν κερδίζει πραγματικά στο τέλος - οι τράπεζες απλώς γεμίζουν τα βιβλία τους με δάνεια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα », είπε.

Εξαρτάται από τις τράπεζες ποιο επιχειρηματικό μοντέλο ακολουθούν και είναι απολύτως εντάξει για εμάς αν επενδύουν σε υψηλό κίνδυνο, ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα περιθώρια κέρδους τους είναι αρκετά υψηλά για να καλύψουν τις πιθανές ζημίες, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα