Τα ακίνητα και τα εκατομμύρια που «έκαψαν» τον πρόεδρο της Nissan

Σχεδόν 24 ώρες μετά τη σοκαριστική σύλληψη του προέδρου της Nissan Carlos Ghosn, προκύπτουν λεπτομέρειες για τις φερόμενες οικονομικές παραβάσεις, που έφεραν τον γίγαντα αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμέτωπο με φυλάκιση στην Ιαπωνία, παρασύροντας την αυτοκρατορία που έχτισε στη δίνη.

Η Nissan Motor

Co., μία από τις τρεις εταιρείες της μεγαλύτερης ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου, κατέβαλε "τεράστια ποσά" στις κατοικίες του Ghosn σε τέσσερις πόλεις σε όλο τον κόσμο που δεν δικαιολογούνταν από την επιχείρηση, δήλωσε την Τρίτη ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK. Αναφέρει επίσης ότι ο Ghosn χρέωνε τα έξοδα για οικογενειακές διακοπές, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων γιεν, σε μια μονάδα της Nissan.

Οι μετοχές της Nissan έκλεισαν με πτώση 5,5% στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε μια ημέρα από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι εισαγγελείς στο Τόκιο, όπου συνελήφθη ο Ghosn τη Δευτέρα, έχουν διατηρήσει δημόσια σιωπή.

Έχουν επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Nissan, μαζί με τον αντιπρόσωπο Greg Kelly, συνελήφθη επειδή δεν δήλωσε περίπου 5 δισεκατομμύρια γιεν (44 εκατομμύρια δολάρια) από τα έσοδά του στις επίσημες αναφορές της Nissan, που υποβάλλονταν για πέντε χρόνια από το 2011. Εν τω μεταξύ, η ακριβής τοποθεσία του Ghosn και του Kelly παραμένει ανεπιβεβαίωτη και το πότε μπορεί να δικαστούν είναι σε αυτό το στάδιο ασαφές.

Σιωπή επικρατεί επίσης και από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που συμμετέχουν στην «συμμαχία» της Nissan, την οποία ο Ghosn διηύθυνε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Hiroto Saikawa αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίων των δύο ανδρών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενος την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το διοικητικό συμβούλιο της Renault SA, όπου ο Ghosn είναι Διευθύνων Σύμβουλος, πρόκειται να πραγματοποιήσει επείγουσα συνάντηση την Τρίτη το βράδυ στο Παρίσι.

Ωστόσο, ορισμένες εμφανείς λεπτομέρειες της έρευνας έχουν διαρρεύσει μέσω των ιαπωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου οι καταγγελίες που αναφέρθηκαν κατά του Ghosn περιλαμβάνουν:

Η Nissan κατέβαλε "τεράστια ποσά" για να παράσχει στον Ghosn κατοικίες εκτός Ιαπωνίας, σύμφωνα με έκθεση του NHK, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ·η Nissan δεν αποκάλυψε ότι είχε παράσχει στον Ghosn τα σπίτια στις επίσημες εκθέσεις της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ·οι κατοικίες, που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν είχαν "νόμιμο επιχειρηματικό λόγο" και ο Ghosn δεν πληρώνει τουλάχιστον μέρος του ενοικίου ·Μια άλλη έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ανέφερε ότι ο Ghosn χρεώνει τις δαπάνες για οικογενειακές διακοπές στη Nissan, ύψους «δεκάδων εκατομμυρίων γιεν» ή περισσότερα από $100.000 ·Η εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, δήλωσε ότι ο Ghosn μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για επενδυτικούς σκοπούς για να αγοράσει ακίνητα για τον εαυτό του μέσω διεθνών μονάδων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Saikawa δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ghosn έχει δηλώσει πολύ χαμηλότερο εισόδημα και καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και των επενδυτικών κεφαλαίων

Επίσης, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τη φύση των ισχυρισμών και αν η απομάκρυνση του Ghosn ήταν πραξικόπημα - κάτι που ο Saikawa αρνήθηκε.

Ο Saikawa παραδέχτηκε ότι ένας πληροφοριοδότης ήταν εκείνος που έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας και τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι οι εισαγγελείς κατέληξαν σε μια συμφωνία με έναν άγνωστο άνθρωπο στη Nissan - ένα μη ιαπωνικό στέλεχος που εργάζεται στην νομική υπηρεσία της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα