Ο υπουργός, η προμήθεια κρέατος και τα... μυστήρια

Στη βιομηχανία ΒΙΚΗ από την Άρτα κατέληξε ο διαγωνισμός για την προμήθεια κρεάτων συνολικής δαπάνης κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω ενδιάμεσων φορέων (που ανήκαν παραδοσιακά στο υπουργείο Εργασίας) και με υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου.

Πέφτω πάνω σε μια απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου ( της γνωστής οικογενείας του Ινστιτούτου Levy). Η απόφαση αναφέρεται στην «κατακύρωση αποτελεσμάτων του ηλεκτρονικού επαναληπτικού (α/α 26795) ανοικτού διαγωνισμού , της Δ/ξης 13/15 για προμήθεια ''είδη

κρεοπωλείου'' , για τους τομείς Α',Β΄,Γ΄,Ε΄,ΣΤ΄ & Η, προϋπολογισθείσας δαπάνης 4.813.778,05 €, για το ΕΠ1 ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ (Τ.Ε.Β.Α) , για τις ανάγκες του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)». Χαθήκατε... Και εγώ. Είναι και ωκεανός που παρεμβάλεται...

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Υπουργός της κυβέρνησης βάζει υπογραφή σε μια απόφαση για «είδη κρεοπωλείου» η δαπάνη των οποίων φτάνει κοντά 5 εκατομμύρια ευρώ. Μην ξεχνάμε, ότι ο συγκεκριμένος υπουργός είναι αρμόδιος για την «Οικονομία & Ανάπτυξη» και όχι για την σπάλα και τα μπουτάκια... Και όμως υπογράφει για μια προμήθεια κρεάτων για τις ανάγκες του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Και τώρα αρχίζουν τα παράξενα της ιστορίας. Το εν λόγω Ινστιτούτο όπως μαθαίνουμε από το ψαχτήρι του διαδικτύου «προέκυψε από τη συνένωση των ανωνύμων εταιρειών Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. (ΕΚΑΕ) και Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική – Πληροφορική (ΠΑΕΠ) Α.Ε., και κατέστη καθολικός διάδοχος όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δύο αυτών καταργηθεισών εταιρειών».

Τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται επικίνδυνα. Διαβάζουμε στο site του Ινστιτούτου: «Στελεχωμένο με προσωπικό υψηλής επιστημονικής στάθμης και πλούσιας εμπειρίας τόσο σε έρευνες και μελέτες με αντικείμενο την αγορά εργασίας όσο και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, το ΕΙΕΑΔ έχει ως αποστολή να υποστηρίξει τις δράσεις και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο με εργαλεία, μεθόδους και τεχνικές, και να προωθήσει την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση».

Ψάχνοντας στο site του Ινστιτούτου μαθαίνουμε για το ΤΕΒΑ (που αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης) αλλά και για την ύπαρξη ξεχωριστού site για εκείνο και τις δραστηριότητες του.

Τι είναι λοιπόν το ΤΕΒΑ; Στο site του διαβάζουμε τα εξής: «Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας.

Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Δεν αγγίζω καν το θέμα με τις Κοινωνικές Συμπράξεις και επιστρέφουμε στην απόφαση του υπουργού. Τι δουλειά έχει το ΕΙΕΑΔ που από την κληρονομιά που απέκτησε ασχολείται στο πλαίσιο των δράσεων και των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας κλπ. με την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση με την διανομή επισιτιστικής βοήθειας; Ένα πρώτο ερώτημα που ζητά απάντηση και μαζί με αυτήν και άλλες για το ποιος λόγος υπαγορεύει σήμερα την ύπαρξη και λειτουργία φορέων με αρμοδιότητες που θα έπρεπε να ανήκουν στην κεντρική διοίκηση δηλαδή σε υπηρεσίες υπουργείων που φτάνουν και περισσεύουν.

Και όμως έστω και με άλλη μορφή οι εταιρείες που έφτιαχναν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για να έχουν ελευθερία κινήσεων πέρα από το δημόσιο λογιστικό σε σχέση με χρηματοδοτήσεις και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ διατηρούνται και συνεχίζουν να έχουν ρόλο στα πράγματα.

Όλοι βεβαίως καταλαβαίνουν το ρόλο που παίζουν αυτοί οι ενδιάμεσοι φορείς με την ανοχή και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαχείριση των προγραμμάτων που φτάνουν στην χώρα μας. Και ας μείνουμε σε αυτούς τους δημόσιους ενδιάμεσους φορείς πριν πάμε να δούμε το τι συμβαίνει με τις Κοινωνικές Συμπράξεις.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην απόφαση για την προμήθεια κρέατος, μια δαπάνη της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα πήγαν καλά. Η υπογραφή έπεσε και η προμήθεια 514.199 κιλών μοσχάρι άνευ οστών και 460.048 κιλών χοιρινού άνευ οστών έγινε. Η μειοδότρια εταιρεία έριξε και λίγο τις τιμές και η δουλειά έκλεισε. Η μειοδότρια εταιρεία ήταν η βιομηχανία κρέατος και αλλαντικών ΒΙΚΗ που έχει την έδρα της στην Άρτα και τις εγκαταστάσεις της στο 12 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας- Πρέβεζας.

KTΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα