Τι γίνεται με το ρεύμα των Κυκλάδων;

Έχουν ή όχι εξασφαλισθεί οι πόροι για την υλοποίηση της κρίσιμης επένδυσης που αφορά την διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης; Μια απόφαση που υπογράφουν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά για την εξέλιξη και την προοπτική ολοκλήρωσης της επένδυσης. Η απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Συαθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη

λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2016.

Στην απόφαση αναφέρεται ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που εκτιμάται σε 396,8 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το γεγονός ότι το έργο « δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε. ως εξής: για τη α' φάση του έργου που υλοποιήθηκε την περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013 έως ποσοστό 35% και έως το ποσοστό της εγκριτικής απόφασης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το υπόλοιπο του έργου που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της περιόδου 2014-2020, ήτοι 49,57%».

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα... Έχουν ή όχι εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι πόροι για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα έργο κρίσιμο και για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και για το τουρισμού που αποτελεί την κύρια δύναμη της αγοράς στα νησιά. Αν κανείς διαβάσει λέξη προς λέξη την απόφαση θα διαπιστώσει πως οι πόροι που αφορούν το «49,57 %» του έργου κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένοι είναι.

Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός συνδέσμου, μεταξύ του Λαυρίου και της Σύρου, στην κατασκευή τεσσάρων υποσταθμών στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο και στην κατασκευή των διασυνδέσεων μεταξύ των νήσων: Σύρου-Πάρου, Πάρου-Νάξου, Νάξου-Μυκόνου, Μυκόνου-Σύρου, καθώς και Σύρου-Τήνου.

Όπως αναφέρει και η απόφαση το έργο «είναι ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και με οικονομικό τρόπο τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια νησιών των Κυκλάδων και στη βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών με την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 9 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα