Πέμπτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στην βενζίνη η Ελλάδα

Με μια ακόμα αρνητική πρωτιά ξεκινάει το 2017 για την Ελλάδα μετά τη νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη εξάδα παγκοσμίως όσον αφορά στην τιμή της αμόλυβδης, ενώ πλασάρεται στην πρώτη 15αδα και με βάση τη λιανική τιμή χρέωσης στο πετρέλαιο

κίνησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει τη χρονιά με ένα μεγάλο ρίσκο: ποντάρει στο γεγονός ότι η νέα φορολογική επιβάρυνση στις τιμές καυσίμων θα φέρει στα κρατικά ταμεία 670 εκατ. ευρώ περισσότερα μέσα στο 2017 συγκριτικά με το 2016.

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πρόβλεψης σημειώνει η εφημερίδα, με την πτώση τις κατανάλωσης να είναι συνεχής κατά την διάρκεια των τριών μνημονίων ενώ μόνο οι πωλήσεις της αμόλυβδης έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από ένα δισ. λίτρα σε ετήσια βάση.

Από το ΦΠΑ των πετρελαιοειδών το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 1,747 δισ. Μέσα στο 2016. Μέχρι και το Νοέμβριο είχαν συγκεντρωθεί 1,435 δισ. ευρώ ενώ ήδη ο ετήσιος στόχος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για φέτος στα 1,594 δισ. ο οποίος για να επιτευχθεί πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει συγκεντρωθεί ποσό 160 δισ.

"Παγκόσμιοι πρωταθλητές" όσον αφορά την τιμή της αμόλυβδης είναι είναι οι Έλληνες νησιώτες, οι οποίοι από την προηγούμενη Δευτέρα πληρώνουν το ένα λίτρο βενζίνη 95 οκτανίων ακόμη και 1,93 ευρώ το λίτρο.

Τα νησιά των Κυκλάδων εκτός από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά τρία λεπτά του ευρώ επλήγησαν και από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ πράγμα που σημαίνει ότι βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% από 19% που ήταν ο συντελεστής το 2016.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι στα 1,49 ευρώ το λίτρο ενώ υψηλότερη τιμή πώλησης εντοπίζεται στην Ιταλία (1,51 ευρώ), στο Ισραήλ (1,53ευρώ), στη Δανία (1,53 ευρώ), στην Ολλανδία (1,56 ευρώ), στο Μονακό (1,57 ευρώ), στην Ισλανδία (1,63 ευρώ), στη Νορβηγία (1,7 ευρώ) και στο Χονγκ Κονγκ (1,81 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα