Ο παλιός γνώριμος Όλι Ρεν ετοιμάζεται για διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Ο άλλοτε αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ που «συντρόφεψε» την Ελλάδα στα πρώτα της μνημονιακά βήματα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς το φινλανδικό κοινοβουλευτικό εποπτικό συμβούλιο τον προτείνει για νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Ο Ρεν, που σήμερα είναι ο υποδιοικητής της τράπεζας, θεωρείτο από πολλούς φαβορί για τη θέση αυτή, η

οποία συνοδεύεται από τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο 56χρονος Ρεν ήταν επί μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους - και ως εκ τούτου «έχει μια πολύ καλή συνολικά εικόνα για την οικονομική και νομισματική πολιτική, την ΕΚΤ και τη χάραξη πολιτικής διεθνώς», δήλωσε ο Πέντι Οϊνόνεν, αντιπρόεδρος του κοινοβουλευτικο ύ εποπτικού συμβουλίου της Φινλανδίας που διεξήγαγε τη διαδικασία επιλογής.

Για τους παραπάνω λόγους ο Ρεν επικράτησε έναντι της επιλογής του μέλους του εποπτικού συμβουλίου Πέντι Χακαράινεν για τη θητεία επταετούς διάρκειας. Ο διορισμός του θα γίνει από τον πρόεδρο της χώρας, κάτι που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Ο Ρεν θα διαδεχθεί τον Έρκι Λιικάνεν που θα ολοκληρώσει τη δεύτερη και τελευταία θητεία του .

Με διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έμεινε γνωστός ως ένας επίτροπος που ήταν υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από μέρους των προβληματικών κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια υπηρέτησε για μικρό ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του, βοηθώντας την κεντροδεξιά κυβέρνηση να διεξάγει μια ιστορική εργασιακή μεταρρύθμιση μετά από συμφωνία με τις εργατικές ενώσεις.

Σημειώνεται ότι για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είχαν κάνει αίτηση άλλα εννέα άτομα.
Όσο για τον 67χρονο Λιικάνεν έχουν διακινηθεί φήμες ότι μπορεί να είναι στους υποψηφίους για τη διαδοχή Ντράγκι στην κορυφή της ΕΚΤ το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα