Ο Μηταράκης και τα 250 εκατ. ευρώ του Abu Dhabi - Τι βλέπουν οι Άραβες και δεν το βλέπουμε εμείς;

Τα νέα καταρχάς είναι καλά. Ο Νότης Μηταράκης ο οποίος έχει άριστη γνώση των αγορών φέρνει στην Ελλάδα 250 εκατ. ευρώ από το Άμπου Ντάμπι. Πως έγινε αυτό; Τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε στο μικρό άλλα πολύ πλούσιο κρατίδιο και εξασφάλισε για λογαριασμό του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου το ποσό αυτό.

Μάλιστα επειδή οι δουλειές αυτές δεν γίνονται στα λόγια, ο υφυπουργός έχει στις αποσκευές του

το αίτημα και γραπτώς. Το Ταμείο που δημιουργείται θα έχει κεφάλαιο περίπου 800 εκατ. ευρώ αφού η Ελλάδα θα βάλει 350 εκατ., η Γερμανία 100 εκατ., η Γαλλία 100 εκατ. ευρώ κλπ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για υποδομές και την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι τα ποσά αυτά δίνονται εξαιτίας της υπάρχουσας συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με τον εμίρη του κρατιδίου. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Μπορεί να υπήρχε η αρχική συμφωνία, όμως αυτές αλλάζουν από την μια ημέρα στην άλλη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως τηρήθηκε .

Όμως δεν είναι μόνο τα χρήματα του Abu Dhabi. Τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από διεθνή funds επενδύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εισηγμένες εταιρίες, δηλαδή σε τράπεζες και ενέργεια.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν είναι παραγωγικά, δηλαδή δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Όμως δείχνουν κάτι άλλο: ότι υπάρχει θετικό momentum για την Ελλάδα.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι βλέπουν οι ξένοι και επενδύουν στην Ελλάδα και δεν βλέπουμε εμείς. Γιατί στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει μια μεγάλη κατήφεια. Οι φόροι, η απαξίωση της περιουσίας, οι χαμηλοί μισθοί και οι απαιτήσεις της τρόικας για μια ακόμα φορά δημιουργούν αναστάτωση και απαισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία. Για μια ακόμα φορά όλα είναι στον αέρα και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ορατότητα για τους Έλληνες πολίτες. Άρα λοιπόν τα ερωτήματα παραμένουν.

Μήπως λοιπόν οι ξένοι ευελπιστούν ότι το κλίμα θα γυρίσει σε 1-2 χρόνια και λένε «ας μπούμε τώρα σε χαμηλές τιμές»; Μήπως είναι ψυχροί υπολογιστές και λένε «ακόμα και εάν χαθεί ένα μέρος του κεφαλαίου είναι αμελητέο μπροστά στον πακτωλό χρημάτων που διαθέτουν;» .

Ότι από τα δυο και να συμβαίνει όσοι σήμερα επενδύουν στην Ελλάδα είναι σαφές ότι δεν το βλέπει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ακόμα και οι πιο έμπειροι. Άρα λοιπόν ποιο είναι το συμπέρασμα;
Ακόμα δεν είναι σαφές. Το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε.

Αλλά νομίζω ότι μάλλον οι ξένοι έχουν δίκιο….

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα