Ο «άσχημος» πληθωρισμός στην Ινδία, ορίζει τις επόμενες αποφάσεις της Κεντρικής της Τράπεζας

Ο πληθωρισμός της Ινδίας επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο, παρέχοντας πυρομαχικά στα γεράκια της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να κάνουν πιο σφικτή την νομισματική πολιτική και να τροφοδοτήσουν την εξαγορά ομολόγων.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το σημείο που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο στατιστικής σε ανακοίνωσή του στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, επίπεδο που είναι υψηλότερο

από τη μέση εκτίμηση 4,4% σε έρευνα των οικονομολόγων του Bloomberg. Ήταν η πρώτη ανάκαμψη του πληθωρισμού στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τα στοιχεία -δηλαδή η τελική τιμή που θα καταγραφεί πριν από την απόφαση της Τράπεζας της Ινδίας (RBI) στις 6 Ιουνίου για το ύψος των επιτοκίων- υπογραμμίζει τους κινδύνους από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Η κεντρική τράπεζα προσδοκά ότι οι τιμές πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι κι έτσι θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό κατά 30 μονάδες βάσης.

Ο "πληθωρισμός είναι πολύ άσχημος. Είναι παραπάνω από τις προσδοκίες", δήλωσε ο Rupa Rege Nitsure, επικεφαλής οικονομολόγος της L&T Finance Holdings Ltd. στη Βομβάη, προσθέτοντας ότι οι τιμές των καυσίμων είναι παράγων ανησυχίας. Η RBI, η οποία στοχεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό γύρω στο 4% του μέσου όρου της διακύμανσης που έχει θέσει ως επιτρεπτό όριο, θα αυξήσει πιθανότατα τα επιτόκια, ανέφερε η ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα