Ο αυτοκόλλητος αισθητήρας

του Κώστα Τσαούση

H Blakbear ήταν η πρώτη νικήτρια στον διαγωνισμό GreenTech Challenge | by NTUA που στόχευε να φέρει στο επίκεντρο της καινοτομίας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να αποτελέσει ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσα στις υπάρχουσες δομές του, προβάλλοντας τις πράσινες τεχνολογίες. Η συγκεκριμένη ομάδα – Θεμιστοκλής Θεοδωράτος , Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και Μιχαήλ Κασιμάτης, Διδακτορικός ερευνητής Imperial College of London- πήρε και το χρηματικό έπαθλο των

2.000 ευρώ αλλά και κέρδισε την απευθείας πρόκριση της στην τελευταια φαση αξιολόγησης του RG Challenge στο Λονδίνο!

Η δυάδα της Blakbear έχει ως στόχο «την εύκολη, φθηνή και αξιόπιστη καταγραφή και παροχή δεδομένων που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανάπτυξη αυτοκόλλητου-αισθητήρα μικρών διαστάσεων που έχει πραγματοποιηθεί από την εταιρεία με μορφή πρωτότυπου, σε συνδυασμό με την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων smartphone, της δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο με τη βοήθεια πιλοτικών συνεργασιών και ερευνητικών συνεργειών.

Το μικρό αυτοκόλλητο ‘φιλμ’ με τις παραπάνω ιδιότητες είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης τριών εξειδικευμένων μηχανικών στους τομείς των ελαστικών, πλαστικών και χάρτινων ηλεκτρονικών και της δίνει την δυνατότητα να εισέλθει σε μία αγορά που επενδύονται κάθε χρόνο $14.53 δισεκατομμύρια USD».

Η δυάδα έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, έχει επισυνάψει πιλοτικές συνεργασίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις για συλλογή δεδομένων και έχει ξεκινήσει μία ισχυρή συνεργασία με την κυβερνητική αρχή του Λονδίνου.

Το 2ο βραβείο – που συνοδεύεται από 1000 ευρώ- πήγε στην Dogs' Voice ( η νομικός Ελενα Δεδε, η Ευδοκια Πεχλιβανίδη και ο Νικόλας Σαμλιδης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ)– μια κοινωνική επιχείρηση που μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.dogsvoice.gr:

1. στηρίζει 86 φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα με παροχή ξηράς τροφής, φαρμάκων, εθελοντών και έκτακτης χρηματοδότησης, 2. διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες μέσω της πλατφόρμας www.dogsvoice.gr, 3. σχεδιάζει και εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της πλατφόρμας www.strayvoice.org, 4. παρέχει νομική υποστήριξη πολιτών, δήμων και φιλοζωικών οργανώσεων αναφορικά με καταγγελίες κακοποίησης ζώων, 5. σχεδιάζει ενημερωτικές καμπάνιες υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικίδιων, 6. παρέχει ζωοφιλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 6. σχεδιάζει πανελλαδικό πρόγραμμα στειρώσεων για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων που επιθυμούν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους καθώς και αδέσποτων ζώων με στοχευμένες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Στόχος της Dogs' Voice είναι η αποτελεσματική διαχείριση και προστασία της αστικής πανίδας μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, community management και εκπαιδευτικά προγράμματα παραμετροποιημένα στις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. Το 3ο βραβείο – 500ευρώ- πήγε στην ομάδα Parity,μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα που επιτρέπει σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

Στην πλατφόρμα αναρτώνται:
1. Προσφορές ομολόγων για την ανάπτυξη έργων
2. Προσφορές Μετοχικών μεριδίων από εταιρίες με Portfolio έργων ΑΠΕ

Η ομάδα αποτελείται από τον Χρήστο Στεφανάτο από τους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ), η Μαρία Μουσχουτζή Μαρία από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών ΕΜΠ και ο Ανδρέας Μοσχοβίτης από τους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα