Η διπλωματία των μεγάλων επιχειρήσεων!

Τις περισσότερες φορές η λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση που αναλαμβάνουν ως άλλοι σωτήρες ή από μηχανής Θεοί να φέρουν εις πέρας οι κάθε λογής ηγέτες δεν λύνει προβλήματα και δεν οδηγεί κατευθείαν σε επιτυχίες που «σερβίρονται» στο… πόπολο.

Αντίθετα, η πολιτική της ήρεμης δύναμης που έρχεται από το πεδίο της οικονομίας και της αγοράς, από τον κόσμο των επιχειρήσεων που γνωρίζουν την καθημερινότητα των συναλλαγών στην πραγματική τους διάσταση είναι πολύ πιο αποδοτική, πολύ πιο αποτελεσματική. Μια τέτοια είδους και μορφής πολιτική δουλεύει στο «κάτω επίπεδο» και με πρωταγωνιστές ανθρώπους

της ίδιας νοοτροπίας που ενδιαφέρονται για την ουσία των πραγμάτων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα πολιτικής έζησα το απόγευμα της Δευτέρας στην εκδήλωση Athens Digital Lab Οpen Ηouse στο σύμπλεγμα του Σεράφειου στην γωνία Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς, στην Αθήνα.

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Μassimo Mazzocchini, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Nokia (Vice President Mediterranean & Country Senior Officer Italy) και στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχε ο Αθανάσιος Έξαρχος, επικεφαλής της Nokia στην Ελλάδα (Country Senior Officer Greece). Τα δύο στελέχη της Nokia μίλησαν με τον πρέσβη της Φινλανδίας στην ελληνική πρωτεύουσα Juha Pyykkö στο ακροατήριο. Ο τελευταίος όχι μόνο παρακολούθησε τις παρεμβάσεις και την συζήτηση αλλά και είπε και δύο λόγια, δύο θερμά λόγια για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, για τις δυναμικές startups των νέων Ελλήνων, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την μακρινή χώρα του, για τις προσπάθειες του δήμου Αθηναίων να ανοίξει δρόμους στη ψηφιακή εποχή…

Θερμά λόγια από τον εκπρόσωπο μιας Βόρειας Χώρας που στάθηκε ιδιαίτερα κριτική απέναντι στην ελληνική υπόθεση.

Όσο μιλούσε ο πρέσβης ένα γιατί στριφογύριζε στο κεφάλι μου – ένα γιατί όχι και τόσο εύκολα κατανοήσιμο . Και όμως η απάντηση ήταν απλή: H Nokia – ο κολοσσός της Nokia από την Φινλανδία- συμμετέχει εξ αρχής με όλες τις δυνάμεις της στο εγχείρημα του Athens Digital Lab. Ένα φυτώριο νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας που αποτελεί ένα πολυμερές σχήμα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, με την καθοριστική συμβολή ενός φιλανθρωπικού οργανισμού και μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνές εκτόπισμα και εμβέλεια ( δήμος Αθηναίων, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Athens Partnership, Nokia, Cosmote).

Με άλλα λόγια, η απάντηση είναι μια και παραπέμπει ευθέως στην διπλωματία της Nokia.Ας το καταλάβουμε επιτέλους και ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τους Φινλανδούς !

Keywords
Τυχαία Θέματα