Ντάισελμπλουμ: Σοβαρές οι προτάσεις της Ελλάδας για το ασφαλιστικό αλλά υπάρχουν δημοσιονομικά χάσματα

Οι συζητήσεις των Θεσμών με την Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι παραγωγικές, ωστόσο η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που απομένει να υλοποιηθούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις

διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν και είναι πολιτικά δύσκολο, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από δημοσιονομικά προβλήματα, όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πάντως «θετικός» για την πορεία της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη. «Το στοιχείο κλειδί είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης» επανέλαβε πολλές φορές.

«Χαίρομαι που η σημερινή κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους δανειστές» είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, και προειδοποιώντας ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά».

Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και για το πότε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, απάντησε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Η Ελλαδα έκανε σοβαρές προτάσεις για το ασφαλιστικό, αλλά μένουν ακόμα ζητήματα για τα δημοσιονομικά χάσματα, οπότε η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη. Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν κι αυτό είναι που γίνεται σήμερα. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί, όλοι θέλουμε να γίνει πιο γρήγορα» απάντησε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εύκολη λύση, καθώς η χώρα μας έχει πολλά διαρθρωτικά προβλήματα γι΄αυτό και το πρόγραμμα είναι τόσο εκτενές, όπως είπε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται σε παθογένειες του παρελθόντος, όμως υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα λιτότητας τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας ήταν αρνητικά. Επίσης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει και στην γενικότερη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, όταν «ζητούσαμε υπερβολικά δάνεια πήραμε φθηνό χρήμα αλλά αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε παραγωγικά» όπως είπε.

Τέλος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αργότερα μέσα στο 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα