Ναυπηγήσεις: Άνοιγμα της Πολωνίας στην ελληνική ναυτιλία

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας είναι από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης της Πολωνίας. Στο πλαίσιο αυτό οι Πολωνοί επιδιώκουν την ενδυνάμωση των συμμαχιών που έχουν στον κλάδο. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα με την ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι πρώτη δύναμη στον κόσμο, με περισσότερα από 5.000 πλοία.

Με αφορμή το άνοιγμα αυτό, η πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα

διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο «Πολωνία-Ελλάδα τις ενώνει η ναυτιλία».

Ο γενικός διευθυντής στο τμήμα Οικονομικών Συνεργασιών του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Maciej Falkowski, τόνισε την προσπάθεια που γίνεται βάση σχεδιασμού από την πολωνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας, τόσο για κατασκευές πλοίων, όσο και για επισκευές.

«Ελπίζουμε η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία να συσφίξει τις σχέσεις της με την Πολωνία στο θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Πολωνικά ναυπηγεία και ελληνόκτητος στόλος είναι ένας πολύ δυνατός συνδυασμός» τόνισε. Ήδη είναι αρκετές οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κάθε χρόνο στέλνουν πλοία τους για επισκευή σε πολωνικά ναυπηγεία, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα.

Δεν είναι τυχαίο το πολωνικό ενδιαφέρον για την ελληνική ναυτιλία αφού οι παραδόσεις πλοίων για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2016 (11,5 εκατ. τόνοι) σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του συμβουλίου Απόστολος Πουλοβασίλης υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό με την ευρύτερη έννοια, και το πολωνικό, αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ναυπηγικής βιομηχανίας που υπάγεται στο πολωνικό υπουργείο Οικονομικών, Maciej Styczynski (ΦΩΤΟ) εστίασε στα πλεονεκτήματα που έχουν οι ναυπηγικές μονάδες της χώρας του και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πυλώνας της πολωνικής οικονομίας και επανέρχεται δυναμικά μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο που είχε παρουσιάσει κάμψη. «Η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας είναι υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έχει τεθεί σε ισχύ στην Πολωνία νόμος που ψηφίστηκε και καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς στελέχη της κυβέρνησης «είναι εφικτή η ανασυγκρότηση της πολωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, παρά τα δεδομένα τεράστια εμπόδια τόσο λόγω θεμάτων νομικής φύσης όσο και οικονομικών, ενώ πρέπει να ξεπεραστούν και μεγάλες δυσκολίες που απορρέουν από το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις υποδομές». Από τον Ιούνιο έχει αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου με το όνομα «Bathory», μέσω του οποίου θα αναγεννηθεί η πολωνική ναυπηγική βιομηχανία. Τα πολωνικά ναυπηγεία σε πρώτη φάση θα κατασκευάσουν δύο επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία για λογαριασμό της εταιρείας Polish Baltic Shipping Company, με το πρώτο να παραδίδεται το 2019. Αναμένεται να δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει η χώρα νέα πολωνικής κατασκευής επιβατηγά πλοία αλλά και υψηλής ταχύτητας εμπορευματικά τραίνα βάσει του σχεδίου «Luxtorpeda 2.0»,

Στο συνέδριο έδωσαν το παρών Έλληνες πλοιοκτήτες μεταξύ των οποίων ο Πάρης Δράγνης ο Γιώργος Δαλακούρας, ο Δημήτρης Φαφαλιός, ο Γιώργος Γουρδομιχάλης, ο Γιώργος Γράτσος, ο Μάριος Καρνέσης, υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ναυπηγείων, νηογνωμόνων, υπουργείων, ναυλομεσιτών.

Στην Αθήνα βρέθηκαν και εκπρόσωποι πολωνικών ναυπηγείων οι οποίοι παρουσίασαν το έργο της γιάρδας που εκπροσωπούσε ο καθένας και τα μελλοντικά αναπτυξιακά τους σχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα