Μυστηριώδης πωλητής «ξεφόρτωσε» 11.000 συμβόλαια χρυσού αξίας $1,5 δισ.

Απότομη βουτιά 1,1% στα 1.277,20 δολ/ουγγιά - Οι επιθετικές πωλήσεις έριξαν το πολύτιμο μέταλλο σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα - Αντίστοιχη εικόνα στο ασήμι - Γιατί τα πολύτιμα μέταλλα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Απότομη βουτιά 1,1% κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί στα 1.277,20 δολ/ουγγιά, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Δεκεμβρίου 2018.

Αφορμή, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτέλεσαν ορισμένα θετικά οικονομικά στοιχεία από Κίνα τα οποία βοήθησαν να μετριαστούν

οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση, ωθώντας τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, και τοποθετήσεις σε μετοχές.

Ωστόσο τη βουτιά προκάλεσε ένα μαζικό «ξεφορτώμα» 11.000 ΣΜΕ χρυσού (συμβολαίων futures) αξίας σχεδόν 1,5 δισ. δολαρίων, όλα από τον ίδιο μυστηριώδη πωλητή, ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποκομίσει τα κέρδη που έφεραν το πολύτιμο μέταλλο στα επίπεδα των 1.300 δολαρίων τους τελευταίους μήνες.

Η επιθετική πώληση έριξε τον χρυσό ακριβώς στα τεχνικά επίπεδα του Κινητού Μέσου 100 Ημερών.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για υψηλή χειραγώγηση στην αγορά χρυσού, όπως μεταδίδει το zero hedge. Μια αγορά που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το τελευταίο εξάμηνο, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες εφοδιάζονται αργά αλλά σταθερά (και πάντα διακριτικά) με χιλιάδες μπάρες (bullions) από το πολύτιμο μέταλλο, εν μέσω πολλαπλών σινιάλων παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Περισσότερα εδώ.

Παρόμοια εικόνα και στο ασήμι, που έχασε το ψυχολογικό φράγμα των $15 δολαρίων (14,943 δολ/ουγγιά).

Πίσω στα της σημερινής πτώσης, το επενδυτικό κλίμα για ριψοκίνδυνα assets και εγκατάλειψη ασφαλών καταφύγιων όπως ο χρυσός έχουν τονώσει σήμερα ορισμένα ισχυρά δεδομένα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την οικονομία της Κίνας, ενώ σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2017.

Παράλληλα, στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν μια σημαντική αύξηση 3% στην κατασκευαστική παραγωγή για τον Φεβρουάριο του 2019, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων μηνών.

O οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι έχει σημειωθεί «πολύ καλή πρόοδος» σε πολλαπλά μέτωπα. Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έδωσε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,1% στις 97 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,129 δολ., στον απόηχο δημοσιεύματος του «Reuters», που ανέφερε ότι πολλοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν ότι οι οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας είναι υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς η αδυναμία ανάπτυξης στην Κίνα και οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν.

Η στερλίνα καταγράφει πτώση 0,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,305 δολ.

Υπενθυμίζεται πως άνοδος δολαρίου σημαίνει παραδοσιακά πτώση για χρυσό, καθώς το ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά ακριβότερη την αγορά χρυσού μέσω συναλλάγματος, και άρα λιγότερο ελκυστική (χαμηλότερη ζήτηση -> πτώση τιμής χρυσού).

Keywords
Τυχαία Θέματα