Το σερί-ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων αφήνει πίσω την υπόλοιπη Ευρώπη

Το 10ετές προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις στην ευρωζώνη - Οι ανησυχίες των επενδυτών μετακυλίονται πλέον από Ελλάδα σε Ιταλία - Οι οίκοι περιμένουν ωστόσο να δουν περισσότερες αγορές ελλληνικών ομολόγων προτού ανεβάσουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν σε κέρδη τα αντίστοιχα της ευρωζώνης, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς (benchmark), δηλαδή τα 10ετή, κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης του έθνους από τη μεγάλη

οικονομική κρίση.

Ο δανεισμός ελληνικού χρέους (ομόλογα) είναι κερδοφόρος για 14 συνεχόμενες συνεδριάσεις, το μεγαλύτερο σερί από όταν το Bloomberg ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς λίγο πάνω από το 3,206%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005.

Το επενδυτικό συναίσθημα έχει βελτιωθεί καθώς η κυβέρνηση σσχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα μέρους του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχοντας συγκεντρώσει «μαξιλαράκι» (cash buffer-κεφαλαιακό απόθεμα) της τάξεως των 26 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα παραμένει το πιο υπερχρεωμένο έθνος της ευρωζώνης και προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη προσελκύοντας την προσοχή των επενδυτών, υπεραποδίδοντας όλων των άλλων ομολόγων. Η ανάπτυξη της χώρας και οι προοπτικές αναβάθμισης της αξιολόγησης της οικονομίας αποτελούν θετική στροφή μετά από τα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας πλέον τους επενδυτές να ανησυχούν περισσότερο για το χρέος της Ιταλίας παρά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι ο κορυφαίος παίκτης και σύντομα θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα πρωτοσέλιδα εφόσον οι αποδόσεις των 10ετών πέφτουν στο χαμηλότερο ιστορικό όλων των εποχών», αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank AG.

«Με όλο και περισσότερους επενδυτές να κάνουν τη σύγκριση των θετικών μακροοικονομικών, αξιολόγησης και χρηματικών ροών στην Ελλάδα, σε σχέση με τη χειροτέρευση στην Ιταλία, ενδεχομένως το θετικό μομέντουμ να συνεχιστεί».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στα επίπεδα του 3,30% την Τρίτη, έχοντας υποχωρήσει 109 μονάδες βάσης (1,09%) φέτος, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών που εξετάζει το Bloomberg. Διαπραγματεύεται υπέρ το άρτιο (premium) έναντι των ιταλικών κατά σχεδόν 100 μ.β. φέτος, ενώ το spread με το γερμανικό βρίσκεται σε χαμηλό 14 μηνών.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και η αναβάθμιση από τη Moody's οδήγησε την Ελλάδα στο να βγει για δεύτερη φορά το 2019 στις αγορές, τον Μάρτιο, με την πρώτη έκδοση 10ετούς ομόλογου εδώ και εννέα χρόνια.

Οι οίκοι αξιολόγησης πάντως θα θελήσουν να δουν περισσότερους επενδυτές να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, προτού επιταχύνουν το ρυθμό αναβάθμισης των αξιολογήσεων της χώρας, σύμφωνα με τη Societe Generale.

Η Moody's ανέβασε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες στο Β1 με σταθερό outlook (προοπτικές), ωστόσο παραμένει τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όπου και η χώρα θεωρείται ουσιαστικά επενδύσιμη. Η Fitch και η S&P επίσης αξιολογούν το ελληνικό ομόλογο ως junk (κατηγορία «σκουπίδι»).

Keywords
Τυχαία Θέματα