Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ράλι Deutsche-Commerzbank

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και στον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, που ξεκινά στην Ουάσιγκτον.

Το επενδυτικό κλίμα έχουν τονώσει ορισμένα ισχυρά δεδομένα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την οικονομία της Κίνας, που βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι προσδοκίες ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ

θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία έχουν ενισχύσει επίσης την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έδωσε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,29% κι έκλεισε στις 389,21 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν άνοδο 0,9%, λόγω της «ευαισθησίας» τους σε θέματα εμπορίου.

Σημαντική άνοδο 0,8% κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,67% κι έκλεισε στις 12.101,32 μονάδες, με την Daimler να σημειώνει άνοδο 0,8%, τη Volkswagen να ενισχύεται κατά 1,1% και την BMW να καταγράφει κέρδη 1%.

Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 1,7%, ενώ της Commerzbank κατέγραψε ισχυρή άνοδο 3%.
Ώθηση στη γερμανική αγορά προσέφεραν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το οικονομικό κλίμα στη χώρα, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW να ανέρχεται τον Απρίλιο στο υψηλό άνω του ενός έτους των 3,1 μονάδων, από -3,6 τον προηγούμενο μήνα.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,44% στις 7.469,92 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 5.528,67 μονάδες.

Μικρότερη ήταν η άνοδος στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να κλείνει στο +0,12% και τις 21.918,93 μονάδες, στον απόηχο προειδοποιήσεων από την Τράπεζα της Ιταλίας (Banca d’ Italia - BoI).

Ο Γενικός Διευθυντής της BoI, Eugenio Gaiotti, προειδοποίησε ότι χωρίς αύξηση του ΦΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,4% το 2020, παραβιάζοντας, δηλαδή τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με άνοδο 3,2% έκλεισε η μετοχή της Unicredit, καθώς κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 1,3 δισ. δολ. με τις αμερικανικές αρχές, σχετικά με τις κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Zalando κατέγραψε άλμα άνω του 10% αφού ανακοίνωσε ότι αναμένει να καταγράψει λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Lufthansa, της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρίας, κατέγραψε άνοδο 0,9%, παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές των Ryanair Holdings και Air France KLM κατέγραψαν κέρδη 1,7% και 1% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα