Μοσκοβισί: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα - Αποφασιστικός ο ρόλος του ΔΝΤ

Ζήτησε εκ νέου ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να υπάρξει εκταμίευση των επόμενων δόσεων - «Έχουμε διαφορές με το ΔΝΤ, ακόμη και με τα οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, αλλά θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε τους θεσμούς», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί - Αφού «κλείσει» η συμφωνία μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το θέμα του χρέους

Ως διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος

Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποφασιστικής σημασίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα και αυτή με τη σειρά της να κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της και όχι μόνο.

Απατώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία έχει τη «δύναμη» να αντέξει νέα μέτρα, με δεδομένη την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ο κ. Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «τακτικισμοί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να λάβουμε πολιτικές, δηλαδή υποκειμενικές αποφάσεις. Έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Σαφώς κατανοούμε την ακόμη πιο δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα λόγω και της προσφυγικής κρίσης. Όμως θα πρέπει όλα να επιταχυνθούν. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης και επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και το Eurogroup.

Αρνήθηκε να σχολιάσει - για μία ακόμη φορά - τις διαρροές των συνομιλιών των επικεφαλής των θεσμών, ενώ επανέλαβε ότι «δεν έχουμε ούτε κόκκινες, ούτε κίτρινες, ούτε άσπρες γραμμές. Αυτό που έχουμε είναι ένας οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρόκειται για το μνημόνιο, το οποίο όντως συντάχθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Συμφωνώ απόλυτα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ότι μπορεί να βρεθεί λύση».

Υπερασπίστηκε τον ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει η ΕΚΤ αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παραβίαση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.

Ερώτηση προς τον κ. Μοσκοβισί απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, στην οποία ζήτησε απάντηση για το ποιες είναι ακριβώς οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την απορία γιατί η Κομισιόν δεν δέχεται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με τον Επίτροπο να αποφεύγει να απαντήσει δηλώνοντας ότι «δεν θα ήθελα να εισέλθω σε λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης, καθώς είναι μία διαδικασία υπό εξέλιξη. Μιλώ τόσο με τους εκπροσώπους μας στην Αθήνα όσο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο. Θεωρώ ότι θα έχουμε αποτέλεσμα απόψε και κατόπιν θα υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων. Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει υπάρξει βελτίωση του πλαισίου. Οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες. Υπάρχει, επίσης, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η ελληνική νομοθεσία είναι αρκούντως ξεπερασμένη αναφορικά με το θέμα της πτώχευσης των επιχειρήσεων. Στόχος μας να μειωθεί το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε συστημική τράπεζα. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, λόγω της αποχής των δικηγόρων».

Επανέλαβε ότι υπάρχει, ήδη, δέσμευση ότι θα υπάρξει συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα προηγούμενα βήματα που έχουν συμφωνηθεί. Κατόπιν, προσέθεσε, η Κομισιόν θα εξετάσει και τις προθέσεις των κρατών-μελών αναφορικά με το τι επιθυμούν να γίνει με την περίπτωση του ελληνικού χρέους και έως που είναι διατεθειμένα να φθάσουν.

Nτομπρόβσκις: Οι διαφορές Ε.Ε.-ΔΝΤ μπορούν να γεφυρωθούν

Την άποψη, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή, ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και των στόχων που έχουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για την Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Συμμεριζόμαστε ευρέως τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την επίτευξη τους» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές για αξιολογήσεις, πόση προσπάθεια χρειάζεται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό μπορεί να γεφυρωθεί». Εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την αξία των αποκρατικοποιήσεων φέτος αν και είναι αρκετά φιλόδοξος μπορεί να επιτευχθεί. Αναφορικά με τα έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο στόχο που έχει τεθεί στο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Ντομπρόβσκις, εκτίμησε ότι «η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για την αντιμετώπισή του. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αποκλείεται εντελώς η περίπτωση «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα