Μήνυμα Ρέγκλινγκ: Μόνο εάν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μεθοδεύει την πρώτη έξοδο στις αγορές έπειτα και απ' τα θετικά σημάδια στις αγορές κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σπεύδει να «προσγειώσει» την Αθήνα στέλνοντας της ένα ηχηρό μήνυμα. Και αυτό δεν είναι άλλο απ' την προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπό τον κίνδυνο ενός νέου προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα

δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να τηρεί την συμφωνηθείσα πορεία των μεταρρυθμίσεων». Υπογραμμίζει δηλαδή ότι είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης πλέον το εάν θα καταφέρει η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί απ' την χρηματοδοτική υποστήριξη του ESM του χρόνου το καλοκαίρι ή θα απαιτηθεί και νέο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM εκφράζει την ικανοποίηση του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη επισημαίνοντας: «ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενόμενου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν».

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα όταν μια χώρα είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και αυτό αντανακλάται στις αυξανόμενες εξαγωγές. Για παράδειγμα, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει δεκαπλάσιο όγκο εμπορευματοκιβωτίων απ' ό,τι πριν από αυτή. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που αναπτύσσεται, αλλά και η γεωργία και ό,τι έχει σχέση με τη ναυπήγηση πλοίων, από την κατασκευή μέχρι τις υπηρεσίες επισκευών και τη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων», είπε.

Ο επικεφαλής του ESM τάχθηκε υπέρ ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup που θα εκπροσωπεί την ευρωζώνη σε διεθνή φόρουμ, όπως η G7 ή το ΔΝΤ, δήλωσε ότι «με τη Μέρκελ και το Mακρόν οι πιθανότητες επιτυχίας της γερμανογαλλικής συνεργασίας είναι καλύτερες από ό, τι ποτέ για περισσότερο από 10 χρόνια» και δήλωσε ανοιχτός στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Είμαι υπέρ της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου, αλλά κατά των διπλών δομών με την Επιτροπή. Η σημερινή θεσμική οργάνωση των χωρών του προγράμματος του ESM θα αντικατασταθεί σε μελλοντικές κρίσεις από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα συνεργάζεται με την Επιτροπή», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας περιορισμένης δημοσιονομικής ικανότητας στην Ευρωζώνη, η οποία θα βοηθάει προσωρινά τα κράτη μέλη που πλήττονται από μια ξαφνική μεγάλη κρίση. «Μια τέτοια περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να γίνει χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις ή αμοιβαία αναγνώριση χρεών», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα