Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Βουτιά λίρας λόγω Brexit

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στο Brexit να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το βρετανικό κοινοβούλιο καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης, κατόπιν και των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που υπήρξαν κατά τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,06% κι έκλεισε στις 373,25 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε

κατά 0,17% κι έκλεισε στις 11.524,17 μονάδες. Η μετοχή της Commerzbank δέχτηκε πιέσεις μετά το χθεσινό ράλι, καταγράφοντας απώλειες 1,8%, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση με την Deutsche Bank. Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε πτώση 2,5%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 7.151,15 μονάδες.

Εν τω μεταξύ η λίρα βούτηξε εκ νέου, με το ευρώ να πραγματοποιεί ράλι άνω του 1% σε σχέση με το βρετανικό νόμισμα, το οποίο είχε αντιδράσει αρχικά θετικά στην είδηση ότι επετεύχθη ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Μέι και τον Γιούνκερ, ανερχόμενη έως και το 1,3290 δολ. και «ανεβάζοντας» τα διήμερα κέρδη της στο +2,6%.

Ωστόσο, η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, Geoffrey Cox, για την αναθεωρημένη συμφωνία άσκησε εκ νέου πιέσεις στην στερλίνα.
Ο Cox επισημαίνει ότι η αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit δεν προσφέρει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από το λεγόμενο «backstop», αν προκύψουν «αγεφύρωτες διαφορές».

Επίσης, ώθηση στον FTSE 100 προσέφεραν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη βρετανική οικονομία, που έδειξαν ότι αναπτύχθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο 2019, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 0,2%.
Παράλληλα, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,08% κι έκλεισε στις 5.270,25 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 20.631,19 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα