Η Boeing χάνει $27 δισ. καθώς και οι ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν τα αεροσκάφη της

Η Boeing Co. βυθίζεται σε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απαγορεύουν το best-selling αεροσκάφος της εταιρείας, Boeing 737 τύπου Max 8, όταν ανάλογο μοντέλο αεροσκάφους συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή του οδηγώντας στο θάνατο 157 ανθρώπους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τις πτήσεις του αεροσκάφους από τον εναέριο χώρο του έως ότου

καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου της Ethiopian Airlines συνετρίβη. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία ακολούθησαν με ανάλογες κινήσεις. Μια γενική απαγόρευση από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ακολουθήσει, δήλωσε μια πηγή στο Bloomberg.

Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 συγκαταλέγονται η Κίνα, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Μογγολία, η Αργεντινή, η Ινδία και το Βιετνάμ.

Σε απάντηση, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροπλάνων του κόσμου, ο οποίος είδε περίπου 27 δισ. δολάρια να χάνονται από τη χρηματιστηριακή του αξία, δήλωσε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» της στην ασφάλεια του στόλου των αεροσκαφών 737 MAX.

Η μετοχή της Boeing βυθίζεται σήμερα έως και 6,6%.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι πελάτες έχουν λάβει αποφάσεις που πιστεύουν ότι είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για τις εγχώριες αγορές τους», δήλωσε η Boeing, προσθέτοντας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FDA) «δεν αναλαμβάνει καμία περαιτέρω ενέργεια αυτή τη στιγμή και, βασιζόμενοι στις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουμε καμία βάση για να εκδώσουμε νέες οδηγίες προς τους φορείς εκμετάλλευσης.

Κι ενώ οι ειδικοί μελετούν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν χθες, η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8.

Η ανακοίνωσή της έρχεται λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) δεσμεύτηκε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν πέντε μήνες πριν συνέβη παρόμοιο δυστύχημα ενός Boeing 737 ΜAX 8 της Lion Air στην Ινδονησία. Σε λιγότερο από πέντε μήνες έχουν χαθεί 346 ανθρώπινες ζωές.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του που τα αεροπλάνα έχουν γίνει «υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν», δύο ημέρες μετά τη συντριβή ενός Μπόινγκ 737 MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών που κόστισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους.
«Τα αεροπλάνα γίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο για ανθρώπινο λάθος. «Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πιλότους αλλά μάλλον για επιστήμονες πληροφορικής του ΜΙΤ» (του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης), έγραψε στον λογαριασμό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα