Μιχ. Τσαμάζ: Θέμα επιβίωσης της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Της Στεφανίας Σούκη

«Η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας θα πρέπει να είναι υπερκομματική και υπερεθνική και αποτελεί αυτή την στιγμή ζήτημα επιβίωσης της χώρας. Θα πρέπει να γίνει η νο1 προτεραιότητα από όλες τις πλευρές». Τάδε έφη πρίν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ από το βήμα του συνεδρίου για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο κ. Τσαμάζ έθεσε τρείς

βασικές προϋποθέσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας: Διακομματική συναίνεση, ακομμάτιστος μηχανισμός με ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων και δή της Πολιτείας, της ίδιας της αγοράς αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για μία χώρα δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά –αρχικά- επιβίωσης και –μετά- ανάπτυξης. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ακόμη ότι είναι πίσω, με βάση τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση σε ένα σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι συνεχώς χάνουμε έδαφος. Είναι πολλοί οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση, όπως η απουσία εθνικού ψηφιακού οράματος, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, η έλλειψη υπερκομματικών δομών, η απουσία επενδυτικών κινήτρων, η ύφεση, η διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων κ.α.. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν συνεχίσουμε να χάνουμε έδαφος; Οι κλάδοι της οικονομίας θα ολισθήσουν περαιτέρω σε ανταγωνιστικότητα, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βασίζεται στις υπηρεσίες και την κατανάλωση, το κράτος θα παραμείνει κοστοβόρο και η Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται τη διαρροή σπουδαίων μυαλών (brain drain)».

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι η Πολιτεία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται όπως δείχνουν πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, όπως π.χ. το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την εκπόνηση εθνικής ψηφιακής στρατηγικής έως το 2021 για την οποία όμως θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι, τις εγκρίσεις των έργων για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών ανά την Ελλάδα κι ενός εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τις διατάξεις για την προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών για το ‘’χτίσιμο’’ του αφορολόγητου κ.α.).

«Υπάρχουν ευήκοα ώτα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Ο ΣΕΒ προτείνει έναν οδικό χάρτη με 4 βασικούς άξονες:

-Υλοποίηση βασικών προαπαιτούμενων , όπως είναι το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στους τομείς των ανοιχτών δεδομένων, του ηλεκτρονικού απορρήτου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με επανασχεδιασμό και απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών του δημοσίου τομέα.

- Δημιουργία Εθνικών Κλαδικών Δράσεων σε τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με την εφαρμογή δεσμίδας ψηφιακών δράσεων από επιχειρήσεις και

-Δημιουργία ελληνικού ψηφιακού κόμβου με διεθνή παρουσία.

«Κάτω από τους τέσσερις αυτούς άξονες προτείνουμε συνολικά 60 δράσεις, που θα συμπληρώνουν την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ενιαία ψηφιακή αναγνώριση και καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής, απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμφωνίες -πλαίσιο εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) για ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου κ.α..

Ενδεικτικά αν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μπορούμε να πετύχουμε ενδεικτικά μέχρι το 2021 αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου) και δημιουργία τουλάχιστον 50 χιλ. θέσεων εργασίας, δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυση νέων επενδύσεων, καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες από τις επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι ένας: Η χώρα να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και μέχρι το 2030 να ανήκουμε στις ψηφιακά ώριμες χώρες», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα