Η επιφυλακτικότητα λόγω εμπορίου «φρενάρει» τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις μεσημαριανές συναλλάγες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις εμπορικές εντάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 κινείται σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,24% στις 372,59 μονάδες, με τους διάφορους κλάδους σε μεικτά πρόσημα

Ο βρετανικός FTSE100 σημειώνει πτώση 0,32% ο γερμανικός DAX στο -0,25%, ο γαλλικός CAC στο -0,13% , ενώ στην ευρό-περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωερί κατά 0,31% και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,26%.

Ο κλάδος ταξιδίων

και ψυχαγωγίας είναι αντιμέτωπος με πιέσεις μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων, μεταξύ των οποίων η Sodexo, που υποχώρησε 3% από τα πρώρα λεπτά συναλλαγών.

Πιέσεις και στις τραπεζικές μετοχές με πτώση του δείκτη κατά 0,7%. η μετοχή της Deutsche Bank σημειώνει πτώση 1% μετά τις αναφορές ότι η κινεζική HNA σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας που ανέρχεται σε 7,6%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου του λιανικού εμπορίου που σημειώνουν άνοδο. Η Kering ενισχύθηκε κατά 2% μετά την προσθήκη της στη λεγόμενη conviction list της Goldman Sachs.

Συνολικά, η ψυχολογία της αγορές επηρεάζεται από τις ανησυχίες για την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, ενώ την Πέμπτη ο Τραμπ ανέφερε σε αρθρογράφο της Wall Street Journal ότι επόμενο στόχο θα αποτελέσει η Ιαπωνία. Η είδηση αυτή προκάλεσε την πτώση του δολαρίου έναντι του γεν το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων. Η EnQuest ανακοίνωσε πως σχεδιάζει μια έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (rights issue) για 138 εκατ. δολ. ώστε να αγοράσει το υπόλοιπο ενός κοιτάσματος πετρελαίου από την BP.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η British Airways ανακοίνωσε μια παραβίαση οικονομικών στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων πελατών, με αποτέλεσμα η μετοχή της μητρικής της IAG να υποχωρεί κατά 4%. Ο CEO της British Airways ανέφερε πως η εν λόγω παραβίαση ήταν η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών.

Στο μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία γιατην ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της Eurostat στο 2,2%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,4%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο 0,3%. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη των «28».

Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά 1,1% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισ. τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα