Εβδομάδα απωλειών για τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με πτώση συνέχισαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση 0,80%, χάνοντας 180,88 μονάδες και έκλεισε στις 22.307,06 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,48% ή 8,10 μονάδες για να κλείσει στις 1.684,31 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε στον αρθρογράφο Τζέιμς

Φρίμαν ότι η Ιαπωνία μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς δασμούς, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,26%, με την κατασκευάστρια επεξεργαστών SK Hynix να χάνει 4,57% μετά το πρόσφατο τεχνολογικό sell-off στις ΗΠΑ.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 συνέχισε και σήμερα καθοδικά με απώλειες 0,27%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,10%. Πτωτικά οι αγορές και στην ηπειρωτική Κίνα με τον Shanghai composite α υποχωρεί κατά 0,43% και τον Shenzhen composite κατά 0,27%.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας, ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα συνεχιστούν. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ, Raymond Yeung, αναφέρει πως δεν η διένεξη δεν έχει φτάσει στο τέλος της. «Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλιμακώνει τα εμπορικά και επενδυτικά μέτρα κατά της Κίνας. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν στχοποιεί απλά το διμερές εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Αν ήταν έτσι, η ένταση θα είχε μειωθεί από τον περασμένο Μάιο», αναφέρει.

«Οι ΗΠΑ στοχοποιούν κι άλλους τομείς όπως τη μεταφορά τεχνολογίας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η Νο1 οικονομία στον κόσμο», προσθέτει ο ίδιος εκτιμώντας ότι αυτή η στάση είναι μάλλον απίθανο αν αλλάξει ακόμα και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και οι συνομιλίες ΗΠΑ – Καναδά για το εμπόριο, με τις δυο πλευρές να επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον της NAFTA. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα